Boşanma Davası Açma

Boşanma Davası Açma

Boşanma davası açma sonucunda eşlerin fiili birlikteliklerinin sona ermesine boşanma denmektedir. Tarafların mevcut evliliği, anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davası ile sona ermektedir. Boşanma davası açma fiilini bir eş tek başına yapabileceği gibi iki eş anlaşmalı boşanma protokolü imzalamak sureti ile de gerçekleştirebilir. Anlaşmalı boşanma davaları genel olarak bir ya da en fazla iki celse içerisinde karara bağlanmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davaları çok uzun yılları sürebilir. Boşanma davası açma sebepleri kişiden kişiye farklılık göstermektedir ancak kanun gereğince, özel ve genel boşanma davası açma sebepleri diye ikili bir ayrıma gidilmiştir.

Boşanma Davası Açma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası açma işlemini takiben davalı konumundaki eş, eğer belirli hususlarda itirazlar ileri sürecek olursa boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir. Çekişmeli boşanma davası açmak için ancak kanunda öngörülen bir sebebe dayanmak gerekir. Türk Medeni Kanunu’nda bu sebepler 161-166’ncı maddeler arasında düzenlenmiştir.  Bu sebepler konularına, kanunda özel olarak düzenlenip düzenlenmediklerine göre “özel-genel boşanma sebepleri” olarak kategorize edilebilir.

Özel Boşanma Sebepleri

Boşanma davası açma hakkı tanıyan özel boşanma sebepleri kanunda açıklanmıştır. Buna göre özel boşanma sebepleri beş tanedir;

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı

Özel boşanma sebeplerine dayanılarak boşanma davası açma, davacı eş, karşı tarafın kusurlu olup olmadığını ispatlamak zorunda değildir, yalnızca özel bir boşanma sebebi olduğunu ispatlaması yeterlidir. Ancak bu şekilde; hukuki bilgi gerektiren konularda alanında uzman bir boşanma avukatından destek almak, tarafların lehine olacaktır.

Genel Boşanma Sebepleri

  • Evlilik birliğinin sarsılması
  • Eşlerin anlaşması
  • Ortak hayatın yeniden kurulamaması

Boşanma kararı verilebilmesi için davacı eş davalı eşin kusurunu ispatlamak zorundadır. Davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Her iki eşin de eşit derecede kusurlu olduğu ispatlanırsa tarafların boşanmasına karar verilebilir ancak bu durumda taraflar birbirlerinden tazminat isteyemezler. Tamamen kusurlu olan eşin açmış olduğu dava, bir kişinin kendi kusuruna dayanarak hak elde etmesi hukuka aykırı olacağından reddedilecektir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açma, boşanma talepli dava dilekçesinin, adliyede tevzi bürosuna başvurulması ile açılır. Burada hesaplanan harç ve giderler ödenir. Boşanma davalarında görevli mahkeme “Aile Mahkemesi” dir. Aile mahkemesinin bulunmadığı illerde ise aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesi görevli olacaktır. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Boşanma davası neticelendikten sonra kadının yeniden evlenmesi için bir süre beklemesi gerekmektedir. Bu süreye kanunda ise iddet süresi denilir.

Boşanma Davası Hangi Mahkemede Açılır?

Boşanma davası açmaya görevli mahkeme, Aile Mahkemeleridir. Eğer Aile Mahkemelerinin bulunmadığı bir yerdeler ise Asliye Hukuk Mahkemeleri, Aile Mahkemesi sıfatı ile boşanma davasına bakmaya ehildir. Ancak unutulmamalıdır ki Aile Mahkemesinin bulunduğu bir yerde, boşanma davası başka bir mahkemeye açılacak olursa mahkeme tarafından, dava reddedilecektir.

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davası açmak için belirli birtakım usul hukuku kuralları bulunmaktadır. Bunların en başında da görev ve yetki kavramları gelmektedir. Boşanma davalarına bakmaya yetkili olan mahkeme, eşlerin boşanma davası açmadan önce altı ay birlikte yaşadıkları yer Aile Mahkemesidir. Eğer alt ay beraber yaşamamışlar ise eşlerden birisinin ikamet ettiği yer Aile Mahkemesinde boşanma davası açılabilecektir. İkametin bulunduğu yerde davanın açılabileceğinin hukuki dayanağını ise Türk Medeni Kanunu madde 168 oluşturmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma

Boşanma davası açma işlemi bazı durumlarda tarafların anlaşması ile beraber sadece bir formaliteye dönüşmektedir. Boşanma konusunda anlaşan eşler, ortak bir boşanma protokolü imzalayarak ve bunu mahkemeye sunarak boşanma işlemini gerçekleştirebilirler. Fakat anlaşmalı boşanma davası açmak için ön şart olan, en az bir yıllık evliliğin sürmüş olması gerekmektedir.

Boşanma davası açma, eşlerden birinin açtığı boşanma davasının diğer eşçe kabul edilmesi ya da eşlerin birlikte başvurması şeklinde olabilir. Eşler, boşanmada mal paylaşımı ve çocukların durumu konusunda anlaşmış olmalıdır. Eşler aralarında bu hususları düzenleyen bir sözleşme yapabilecekleri gibi, hâkimin huzurunda sözlü olarak yapacakları açıklamaların tutanağa geçirilip eşler tarafından imzalanması şeklinde de olabilir. Mali sonuçlar; maddi tazminat, manevi tazminat ve yoksulluk nafakasıdır. Çocukların durumuna ilişkin olarak iştirak nafakası, kişisel ilişki ve velayet konularıdır. Ayrıca eşler davayı vekilleri vasıtasıyla sürdürseler bile duruşmaya gelmesi gerekir. Çünkü hâkimin eşleri bizzat dinlemesi kanunda öngörülmüş diğer bir şarttır.

Çekişmeli Boşanma Davası Açma

Çekişmeli boşanma davası açma konusu, belirli bir iradenin sonucu değildir. Genel olarak belirli bir ya da birkaç hususta anlaşmazlığın çıkması sonucunda dava çekişmeli boşanma davasına evirilmektedir. Çekişmeli boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davalarından daha uzun sürmektedir. Bu nedenle boşanmaya karar veren taraflar, anlaşmalı boşanma davalarını tercih etmektedir. Anlaşmalı boşanma davası birçok açıdan cazip durumdadır. Bunların başında, her hususta anlaşılmış olması yatmaktadır. Ancak çekişmeli boşanma davası durumda ise tarafları uzun bir boşanma süreci beklemektedir. Yalnızca dilekçe ve cevap dilekçesinin verilmesi bile neredeyse 3 ay kadar sürebilmektedir. Avukattan yardım almadan boşanma davası açmak istiyorsanız, boşanma dilekçesi örneğimizden yararlanabilirsiniz.

Boşanma davası açma hususunda yetki, kesin bir yetki değildir. Örnek vermek gerekirse; terk nedeniyle açılacak bir boşanma davasında terk eden eş, en son yerleştiği yer Aile Mahkemesinden de boşanma davasını açabilecektir. Eğer ki boşanma davasını açan kişi, yabancı uyruklu ise bu durumda tarafların açtıkları davanın ülkelerinde kabul görmüş olması şartı ile Türkiye’de de bu boşanmanın tanınması, kabul edilmesi bakımından Tenfiz davası açılabilecektir.

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası açma ve sona erme arasında geçen bir süre bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma davaları bir ya da iki celsede sonuçlanırken, çekişmeli boşanma davaları çok uzun yıllar boyunca halen devam edebilmektedir. Türk Hukuk sisteminde herhangi bir davanın, gerek iş yoğunluğu gerekse yapısından dolayı bir sürede sonuçlanması beklenmez. Yapısından kastımız ise; tebligat aşaması, delillerin elde edilmesi, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporları ve adli tatil gibi dava süresini etkileyen çok fazla faktör bulunmaktadır. Fakat uygulamada edindiğimiz tecrübelere dayanarak belirtebiliriz ki anlaşmalı boşanma davalarında dava, yukarıda da değindiğimiz üzere en fazla 2 celsede sonuçlanmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında ise bu süre ortalama 1.5 yıl – 7 yıl arasında sürebilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Boşanma davası açmak isteyen kişilerin konuyu anlaması adına aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı esasen basittir. Boşanma dilekçesi, ikamet edilen yer mahkemesine sunduktan sonra boşanma davası açmak için gereken tüm hususlar yerine getirilmiş olacaktır.

Avukatsız Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Avukatsız boşanma davası açmak isteyen kişi, hazır boşanma davası dilekçe örneğine taleplerini ve itirazlarını yazarak bunu mahkemeye sunmalıdır. Bu şekilde boşanma davası avukatsız bir şekilde açılacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Yorumlar (88)

  • Sevil 3 yıl ago Cevapla

    Eşimden boşanmak istiyorum ve şuan 6 haftalık hamileyim. Boşanmak istediğim için de çocuğu aldırmak istiyorum. Çünkü boşandıktan sonra çocuğa bakacak maddi imkanlara sahip değilim. Eşim de çocuğun aldırılmasını istiyor ama boşandığımız zaman bana karşı bir tazminat davası açacağından korkuyorum. Hamileyken şiddette gördüm, benimle hiç ilgilenmedi ve telefonları açmıyor. Bu çocuğu onun izni olmadan aldırsam bana karşı bir tazminat davası açabilir mi?

    İsmail ÇAVUŞ 3 yıl ago Cevapla

    TCK uyarınca, gebeliğin sona erdirilmesi bakımından eşin onay vermesi zorunu değildir. Ancak uygulamada işler farklılık arz etmektedir. Söyle ki; eşin usulünce izni alınmadan, gebe kadına yapılacak bir müdehale nedeni ile müdehaleyi gerçekleştiren doktora bir dava yöneltilmesi ve beraberinde tazminat talep edilmesi de mümkündür. Aynı zamanda izni alınmayan eş, bu sebepten dolayı boşanma davası sırasında kürtaj yapan eşe karşı da tazminat talebinde bulunabilecektir.
    Tazminat talebi ile başvurularda mahkeme, izin alınmadan yapılan kürtaj bakımından diğer eşin kişilik haklarının zedelenip zedelenmemesine bakarak bir karara hükmedecektir. Bu konuda hak kayıplarına uğramamanız için bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederiz.

    Ela 2 yıl ago

    Merhaba ben 13 yıllık evliyim 2 çocuğum var 12 ve 8 yaşlarında eşimden boşanmak istiyorum beni defalarca aldattı sosyal medyadan mesajlasiyor her tartışmada bana sürekli kapıyı gösteriyor ağzına gelen bütün kötü kelimeleri kullanıyor bana sözlü şiddette bulunuyor bu konuda nasıl hareket etmem gerekir

  • Murat 3 yıl ago Cevapla

    Benim ilk evliliğim eşimin benimle ikinci evliliği ilk evliliğinden bir çocuğu vardı 5 yaşında velayeti eşimdeydi çocuğada ben sahip çıktım üç yıldır evliyiz şimdi bir buçuk yaşında bir oğlum var biz anlaşamıyoruz boşanma davası açsam oğlumun velayetini bana mı annesine mi verirler ama üvey oğlum benim oğlumu istemiyor anneside üvey oğlunu tutuyor velayetini babamı annesine mi verirler annesi benden nafaka alabilirmi

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Murat bey, Aile Mahkemesinin vereceği boşanma kararıyla birlikte çocuğunuzun menfaatleri gereği ortak velayet size veya eşinize verilir. TMK Madde 336’de ayrık halinde çocuğun velayet hakkı düzenlenmiştir. Üvey çocuğunuz ve eşinizle ortak çocuğunuz arasındaki ilişki hakim tarafından göz önünde bulundurulur ve çocuğunuzun üstün menfaatine göre karar verilir. Nafaka olarak TMK Madde 175 uyarınca kusuru daha ağır olmayan eş, mali gücü oranında diğer eşten süresiz olarak yoksulluk nafakası talep edebilir. Yoksulluk nafakasına ilişkin kararda eşlerin kusurunun ağırlığı büyük önem taşımaktadır. Ayrıca çocuğun eğitim, bakım, sağlık gibi ihtiyaçları için de İştirak Nafakası talep edilebilir. Boşanma neticesinde mahkemenin çocuğun velayetini eşinize vermesi durumunda mahkeme, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası ödemenize hükmedebilir. Velayetin size bırakılması halinde ise mahkeme, gerekli görürse sizin yoksulluk nafakası ödemenize hükmedebilir. Mahkemenin velayete ve nafaka taleplerine ilişkin vereceği kararda, boşanma sebepleri, maddi durum ve çocuklarınız menfaatini detaylı olarak değerlendireceği için, Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık hizmeti almak sizin yararınıza olacaktır.

    Miray 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba eşim benden önce 3 çocukla eşiyle anlaşmalı boşanmişti şimdi benimde 1 Kizim var ve 12 sene sora boşanmaya karar verdim bana psikoloji şidet uyguluyor Çok agresif ve kaba davranıyor aç kaç beni beğenmediğini söylüyor bende boşanmak istiyorum nasıl haraket etmeliyim

  • Meva 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey. Ben boşanmayı düşünüyorum fakat bu konunun biraz cahili kalıyorum pek bir bilgim yok sizden bişeyler öğrenmeden mahkemelere gitmek istemedim. Benim eşim asker Suriyede görevli üç çocuğumuz var 4-2-1 yaşlarında. Eşimle zaten geçinemiyoduk bi kaç kez boşanmaya çıksakta hep vazgeçti vazgeçirdi. Kendisi suriyeye giderken beni ailesiyle oturmaya zorladı ben ev açmasını istedim yapmadı ama ailesiyle kesinlikle anlaşamıyoruz ve çocuklarımı götürdüklerinde bile bakamayıp getirdiler kocam benimle iletişim kurmuyor konuşmuyor ailesiyle haber gönderiyor. Aileside diyoki eşin artk gelmeyecek orda kalacak bakamıyosan çocukları götür esirgeme kurumuna ver. Eşyalarım ailesinde ve eşyalarımıda vermiyorlar zorla tutuyolar. Büyük çocuğum kreşe gidiyor bir tek onun için 1200 tl para gönderiyor onun dışında gelirim yok. Boşandığım takdirde eşyalarımı alabiliyor muyum? Birde tahmini olarak ne kadar nafaka alabilirim rica etsem bilgi verir misiniz?

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Meva hanım, öncelikle eşiniz sizi ailesiyle aynı konutta oturmaya zorlayarak size bağımsız konut temin etmediği için boşanma davasında tam kusurlu kabul edilir. Eşyalarınız konusunda ise, boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile veya boşanma davasıyla birlikte söz konusu eşya alacağınızın iade edilmesini veya bedelinin ödenmesini talep edebilirsiniz. Ayrıca eşinizin ailesinin size karşı tutumu ve eşinizin sizinle iletişimi koparmış olması, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olup bu sebebe dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Nafaka için TMK Madde 175 uyarınca “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.” denilmiştir. Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan eşiniz kusurlu olduğu için size Nafaka ödemekle yükümlüdür. Ayrıca çocuklarınızın velayetinin sizde kaldığı durumda, çocukların eğitim, bakım ve temel ihtiyaçlarına yönelik İştirak nafakası da talep edebilirsiniz. Ayrıca eşinizin kusuru oranında, sizin açıklamalarınıza göre bir çok konuda kusurlu olduğu için Maddi ve Manevi tazminat talep edebilmeniz de mümkündür. Nafaka miktarı eşinizin gelir durumuna ve kusuruna göre değişeceği için, net bir şey söyleyebilmemiz mümkün değildir.
    Yoksulluk ve iştirak nafakası, velayet, maddi ve manevi tazminat ve boşanmaya ilişkin diğer taleplere yönelik Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

    Ayşe 2 yıl ago

    26 yıllık evliyim 2.5 yıldır hiç bir şekilde birliktelik yaşamıyoruz bana karşı çok ilgisiz ve beni aldattığını ıspatladım boşanma davası açmak istiyorum ama avukat tutacak güce sahip değilim maddi manevi tazminat talep etmek istiyorum nasıl bir yol çizmem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

  • Havva 3 yıl ago Cevapla

    Esim 10 yıllık evlilik hayatımızda esim alkol madde kullanımı çalışma hayatı yok ayrıca annesi ile oturuyordun simdi son 3 aydır uzaklaştırma almama rağmen beni darp etti bende şikayetçi oldum onun neticesinde 3 gün hapis cezası yatti simdi bosanma davası ben açsam çocuklarımı ve eşyalarımı ona verirler mi

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Havva hanım, özel boşanma sebeplerinden birisi olan kötü ve onur kırıcı davranış TMK’nın 162.maddesinde düzenlenmiştir. Bu kanun maddesinde, “Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.” denilmiştir. Ayrıca bu özel boşanma sebebi hak düşürücü süreye tabi tutulmuştur. Kanunda öngörülen pek kötü davranış veya onur kırıcı davranış, eşinizin size karşı uyguladığı fiziksel şiddet(darp) yani kasten yaralama suçuna denk gelmektedir. Eşinizin size yönelik uyguladığı şiddet ve bu şiddete ilişkin elinizdeki delillerle birlikte bu boşanma sebebinin oluştuğu tarihten itibaren 6 ay içerisinde boşanma davası açmazsanız, TMK Madde 162’ye dayanarak boşanma davası açamazsınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi bu hak düşürücü süre TMK Madde 162/2’de düzenlenmiştir. Ayrıca eşinizi affetmeniz halinde ise, TMK Madde 162’deki boşanma sebebine ilişkin dava hakkınızı kayıp edeceğiniz, aynı kanun maddesinde belirtilmiştir. Kanunda öngörülen sürelere uymanız halinde eşinizin size uyguladığı fiziksel şiddete karşın bu sebeple boşanma davası açabilmeniz mümkündür. Ayrıca eşinizin alkol kullanıyor olması, çalışma hayatının olmaması ve sizi kendi ailesiyle yaşamaya zorlaması(bağımsız konut sağlamama), evlilik birliğinin temelinden sarsılması(TMK 166) boşanma sebebini oluşturacaktır. Tüm bu sayılan boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açabilmeniz mümkün olup, mahkemenin boşanma davasında sizin lehine karar vermesi halinde eşiniz ağır kusurlu sayılacağı için, çocuklarınızın velayetini ve eşyalarınızı geri alabilirsiniz. Ayrıca şartların sağlanması halinde eşinizden maddi-manevi tazminat, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası elde edebilmeniz de mümkündür. Tüm bu açıklamalar neticesinde alanında uzman Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık hizmeti almanız sizlerin yararına olacaktır.

  • Cansın 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba eşim tarafından aldatılıyorum sadece gönül işiikisi diye biliyorum ki onu bile ispatlayamıyorum davayı bir. Avukat aracılığı ile mi açmalıyım yoksa direk adliyeye mi gitmeliyim maddi durumum yok 2 çocuğum var çok çaresizim lütfen yardım

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhabalar,
    evlilik birliğiniz devam ederken eşiniz başkasıyla gerçekleştirdiği gönül ilişkisi, TMK Madde 166’de düzenlenen ve özel boşanma sebeplerinden birisi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebi kabul edilebilir. Ayrıca bazı durumlarda gönül ilişkisinin düzeyi, bu gönül ilişkisindeki cinsel motifli hareketler(öpme, sarılma gibi) TMK Madde 163’e göre özel boşanma sebeplerinden biri olan haysiyetsiz hayat sürme sayılmaktadır. Sizin tanımladığınız gönül ilişkisi ve mahkemeye sunacağınız deliller, eşinize yönelteceğiniz boşanma davasının türünü ve sebebini belirleyecektir. Ayrıca eşinizin bir başkasıyla cinsel ilişki yaşadığını ispat edebilmeniz halinde de zina sebebiyle (TMK Madde 161) boşanma davası açabilmeniz mümkündür. Aldatma boşanma sebebinin varlığı için eşlerden birisinin başka birisiyle cinsel birliktelik yaşıyor olması şarttır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi cinsel ilişki dışındaki öpme, sarılma, flört etme, mesajlaşma gibi davranışlar zina sayılmamakta olup, bu davranışlar Yargıtay tarafından güven kırıcı davranış olarak nitelendirilmektedir. Tüm bu açıklamalar ışığında, tanımladığınız gönül ilişkisinin düzeyinin ne olduğu ve hangi özel boşanma sebebine dahil olduğunun tespiti için Boşanma Avukatından hukuki destek almanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca tanık, görüntü, video, banka bilgisi, sosyal medya içerikleri gibi ispat araçlarının hukuka uygun olarak ileri sürülebilmesi ve bunun neticeleri boşanma davalarında büyük rol aldığından Avukat aracılığıyla dava açmanız sizin lehinize olur.

    @kubra 3 yıl ago

    Merhaba annem 20yildir babamdan çeşitli çok ağır hakaretler ve alkol alınca şiddet görüyordu çocuklarım için çekiyorum diyerek boşanmak istemedi ama yetti artık diye kardeşlerim ve annem evi tert ettiler şimdi boşanmak istiyor ama nasıl olucagini bilemiyoruz. Boşanma asamasi ne kadar sürer birde 6.sinifa giden bir kardesm var onun velayetini babaya verme gibi bı durum olabilir mi kardesm korkuyor beni verirler o adama diye

    İsmail ÇAVUŞ 3 yıl ago

    Merhaba, babanız da boşanma konusunda anneniz ile hemfikir ise anlaşmalı boşanma davası açılmak sureti ile tek celsede boşanmanın gerçekleşmesi mümkündür. Ancak diğer durumda çekişmeli boşanma gündeme gelecek ve bunun süresi de ortalama 1.5-2 sene olmaktadır. Anneniz dilerse bir avukattan hukuki destek alarak dilerse de bireysel olarak boşanmaya dayanak olan gerekçelerinin bulunduğu bir boşanma davası dilekçesini Aile Mahkemesine sunarak boşanma davasını açabilecektir. Kardeşinizin velayeti konusunda ise hakim, çocuğun yararını gözeterek velayete hükmedecektir. Bu sebeple anlattığınızdan anladığım kadarı ile velayet annenize kalacaktır.

  • Zerrin 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey benim 3 cocugum var biri engelli yatalak biri 6 yasinda biri4 aylik kiz cocuklar esimden bosanmak.istiyirum beni aldatti ama kanitlari sildi benle ilgilenmiyor kufurlu devamli sinirli ilgisiz dava açsam cocuklarimi vermem diye tehtit ediyo alabilir m ben calismiyorm ama engelli kzim bakmak zorundayim evlatlarimi alabilirmiyim bosansam

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Zerrin hanım, eşinizle olan iletişiminizde size karşı küfür veya hakaret içeren ifadeler kullanması TMK Madde 162 uyarınca onur kırıcı davranış olarak kabul edilmektedir.
    Eşinizin size yönelik uyguladığı onur kırıcı davranışlara ilişkin bu sebeple boşanma davası açmanız mümkündür. Bu özel boşanma sebebine dayanarak dava açabilmeniz için, eşinizin size yönelttiği onur kırıcı davranışı öğrendiğiniz tarihten itibaren 6 ay içerisinde dava açmanız şarttır. TMK Madde 162’de bu hayata kast, kötü muamele ve onur kırıcı davranışa maruz kalan eş için 6 aylık hak düşürücü süre kanunda öngörülmüştür. Ayrıca aynı kanun maddesinde, eşinizi affederseniz dava hakkınızı kaybedeceğiniz de belirtilmiştir. Eğer eşinizin size ettiği hakaretlerden dolayı affetmediyseniz ve kanunda öngörülen süreyi geçirmeyseniz, bu boşanma sebebine dayanarak boşanma davası açabilmeniz mümkündür.
    Ayrıca eşinizin ilgisizliği ve sinirli yapısı evlilik birliğinizi katlanamayacak seviyeye getiriyorsa, evlilik birliğinin temelinden sarsılması(TMK 166) nedeniyle boşanma davası açabilmeniz de ihtimaller dahilindedir. Mahkeme tarafından verilecek boşanma kararı neticesinde eşiniz kusurlu sayılacağı için çocuklarınızın velayetini size verebilmesi mümkündür. Velayetine ilişkin kararda çocukların yüksek menfaatini göz önünde bulundurur. Ancak sizin de belirttiğiniz gibi, engelli kızınızın durumu, yıllardır ona bakıyor oluşunuz ve diğer ufak çocuklarınızın annesine olan ihtiyacı göz önüne alındığında , çocukların menfaati için annelerinin velayet hakkına uygun olduğu açıktır. Ancak boşanma davasından eşinizin ileri süreceği deliller ve vakıalar, bu durumu sizin aleyhinize değiştirebilir. Bu sebeple alanında uzman bir Boşanma Avukatından hukuki danışmanlık hizmeti almanız sizin yararınıza olacaktır.
    Sadece velayete ilişkin talep edeceğiniz haklar değil, bunun yanında maddi-manevi tazminat, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, mal paylaşımına ilişkin talepleriniz ve en önemlisi boşanma vakıalarınınispatında hukuki destek büyük rol oynamaktadır.

  • Rukiye 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey ben 15 yıllık evliyim üç tanede çocuğum var 14,11,4 yasindalar eşim beni sürekli hayat kadınlarıyla aldatıyor bunuda bana bizzat kendisi itiraf etti boşanma davası açmayı düşünüyorum nasıl yapicam bilmiyorum

    İsmail ÇAVUŞ 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Rukiye Hanım. Aldatma nedeniyle boşanma davalarında aldatan eşin ikrarı, aldatmanın gerçekleştiğini kanıtlamaz. Diğer bir anlatımla hakim eşinizin beyanlarını dikkate almayacak, daha somut kanıtlar isteyecektir. Bu sebeple eşiniz ile mutabakata vararak anlaşmalı olarak boşanabilirsiniz. Eğer anlaşmalı boşanma ihtimali mümkün değilse genel boşanma sebeplerinden, evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açabilirsiniz. Size sınırlı bilgi dahilinde bu açıklamalarda bulunmaktayım. Hak kaybına uğramamak adına bir avukat ile görüşmenizi şiddetle tavsiye ederim.

  • K 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey ben beş yıldır özel bir şirkette satış danışmanı olarak çalışıyorum. Aynı zamanda üniversite öğrencisiyim. Üç yıl önce epilepsi teşhisi konuldu bana üç yılfır evde ve iş yerinde nöbetler geçiriyorum. Son nöbetim hayli büyüktü. Her neyse iş yerinden çıkmak istiyorum ama borçlarım yüzünden çıkamıyorum. Ve beş yıllık tazminatımı yakmak istemiyorum. Onlar da yalnızca evlenirsem tazminat vereceklerini söylüyorlar üç yıldır bu kısır döngü sürüp gidiyor. Son krizimden sonra yaptıkları artık iyice canımı sıktı bende durumu bilen en yakın arkadaşımla evlendim. Doğal olarak aynı evde yaşamıyoruz. Mesela 6 ay sonra anlaşmalı bir şekilde boşanabilir miyiz?

    İsmail ÇAVUŞ 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba, anlaşmalı bir şekilde boşanabilmek için kural olarak en az 1 yıl süre ile evli kalmak zorundasınız. Bu süreyi kısaltan bir istisna bulunmamaktadır. Maalesef 6 ay daha beklemek zorundasınız.

  • Mhtp 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba eşimle 3 ay evli kaldım ve 2 senedir ayrıyım boşanma davası konuşun da yeni anlaştık ben antalyadaym o İstanbul da ikametgahim orda ama benim gidip gelme şansım yok ikametgahim olmadan da Antalya’da dava açabilir miyim yada başka bir yolu var mı

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Mhtp hanım, TMK Madde 168’de “Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri
    veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.” denilmiştir. Bu durumda yetkili mahkeme İstanbul Aile Mahkemeleri olacaktır. Boşanma davalarında kesin yetki yoktur. Eğer eşinizle yetkili mahkemenin Antalya Aile Mahkemesi olacağını belirlerseniz mümkündür. Onun dışında şuan ki şartlar gereği yetkili mahkeme ise belirttiğim gibi İstanbul mahkemeleridir. Ayrıca ikametgahınızı Antalya’ya aldırmanız halinde, TMK Madde 168’de “eşlerden birinin yerleşim yeri” hükmüne göre boşanma davasını Antalya Aile Mahkemelerinde açabilmeniz de mümkün olacaktır.

  • Mevlüt 3 yıl ago Cevapla

    Mrb avukat bey benim 10yıllık bi evliliğim var 3 çocuğum var ve eşimle şiddetli bi gecimsizlik içinde bi evliliğimiz var ve bunu bitirmek istiyorum boşanma davası acacam eşim işe dahi gitsem benim başka kadınların yanına gittiğimi söyledip duruyor artı hkaretler ve küfürler cabsı elimde çoçuklarıma şiddet göstergesi de var ve çoçuklarımın vekaleti bana mı verilir yoksa eşimemi yardımcı olurmusunuz

    Samet AYGÜN 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba Mevlüt bey,
    Boşanma davası neticesinde evlilik birliğinin yeniden kurulması olasılığı bulunmadığına karar verilirse, eşlerin kusuru dışında onların çocuklarla olan iletişimi ve en önemlisi çocukların üstün menfaatleri, mahkemenin velayete ilişkin vereceği kararda büyük rol oynamaktadır. Velayete sahip olacak kişi çocuklarınızın zihinsel, bedensel, duygusal, ahlaki olarak gelişimine en çok fayda sağlayacak kişidir. Onların eğitilmesinde, gözetilmesinde, korunmasında aktif rolü üstlenecek kişinin velayete sahip olması gerekir. Mahkeme de saymış olduğumuz kriterlerle birlikte çocuğun yüksek yararına göre bu kararı verecektir. TMK Madde 336 uyarınca boşanmanız halinde hâkim, velâyeti eşlerden birine verebilir. Ayrıca TMK Madde 348’de sayılan hallerden birinin gerçekleşmesi durumunda, daha önce vermiş olduğu velayeti kaldırabilir de.

  • Ayla 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey, ben 11 Haziran 2018’te boşandım. Çekişmeli başlayan dava anlaşmalı bir şekilde sonlandı. Gerekçeli kararda ikimizin üzerinde ortak tapusu olan evde 2024 yılı Haziran ayına kadar oturmasına karar verildi. Bu tarihte iki oğlumuzun da yaşı 18 ve üzeri olacağından dolayı evin tapusunun onların üzerine verilmesi, o zamana kadar da tam tapunun benim olması kararlaştırıldı. Ancak 2019 yılında 18 yaşını dolduran büyük oğlumuzun benim yanımda kalmaya karar vermesi durumunda da kira bedelinin yarısını ödemesine de karar verildi.
    Şimdi kendisi evlendi ve o evde oturmuyor. Benim bu durumda evi kiraya vermek ya da satmak gibi bir hakkım yok mu? Bunun için ne yapmam gerekiyor?
    Teşekkürler iyi çalışmalar.

  • Ercan 3 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey ben 13 yıllık evliyim esim benden 6 yaş büyük son 3 yıldır çok kavga ediyoruz ve cocogumuzda olmuyor esim her zaman en ufak bir konuda kavga çıkarıyor daha önceki kavgada mahkemelik olduk 15 gün uzaklaştırma verdiler sonra para cezası verdiler bir daha kavga ederseniz hapis var dediler şimdi yine her zaman kavga ediyor kimle ne konuşsam olay çıkartıyor her kavgada seni içeri attircam evi saticaksin parasını vereceksin diyor ben boşanmak istiyorum ne yapabilirim

  • Havize aytan 3 yıl ago Cevapla

    Mrb avukat bey ben eşimle 10yildir ayrı yaşıyorum Antalya’da eşim köye taşındı ikametimiz 8yildir ayrı kendisi çok sınırlı olduğundan dava açmaya korkuyorum nasıl dava açabilirim kendisinin mahkemeye gelmedi sartmi gelmeden bosananazmiyim 2tane çocuğum var biri engelli

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Havize Hanım, yaşadığınız yerdeki aile mahkemesine giderek boşanma dilekçenizi sunmak sureti ile davayı açabilirsiniz. Eşinizin mahkemeye gelmesine gerek yoktur. Boşanma davası tek taraflı olarak açılabilir.

  • Tuğba 3 yıl ago Cevapla

    10 yıllık evliyim eşim sürekli psikolojik şiddet uyguluyor beni sürekli görüntulu arıyor arkadaşlarıma beni kötü gösteriyor hakaret ediyor onların yanında küfürlü kelimeler namusum hakkında iç çamaşırlar aldın napcan bumlari hayırdır nereye gidiyon gibi sözler le beni assaliyor boşanmak istiyorum çocuklarım var tane çalısan bayanım yardım edin hiç iyi değilim psikolojimi bozdu iyice darp raporu aldım hastaneden

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Tuğba Hanım, kendinizi bu duruma maruz bıraktırmadan derhal boşanma davası açmanızı tavsiye ederim. Şahsi fikirlerimi beyan etmeyi sevmem lakin hiç kimse böle bir durumda kalmayı hak etmez. Süreç için sosyal medya üzerinden benimle iletişime geçebilirsiniz.

    Asli 2 yıl ago

    Merhaba bende esimden bosanmak istiyorum 11 senelik evliyim esim bana fiziksel sidet piskolojik siddet oyguluyor benim 3 cocugum var 6 7 8 yaslarinda onlari evde birakip baba evine gelmek zorunda kaldim darp yok esim evde degildi gurbetteydi beni olumle tehdit etti ben onun korkusundan cocuklarimi kaynanama gile biraktim can guvenligim yoktu polis le evden ciktim evim ayriydi ben cocuklarin velayetini almak istiyorum esim bosanirsan cocuklarin yuzunu bile goremessin dedi mahkeme bana cocuklari verirmi lutfen yardimci olun

  • Dilek 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey Kızımın eşi artık onu sevmediğini ve boşanmak istediğini söyleyip evden ayrıldı.Boşanma davası daha açılmadı davayı kimin açması doğrudur böyle bir durumda
    Ortak hiç bir mal varlıkları yoktur.Kızımın ne gibi yasal hakları vardır.Evleri kiradır.Kızım asgarî ücretle çalışmaktadır.Çocuk yok.kızımın eşi çalışmamaktadır.1ay evvel psikolojik tedavi görmeye başladı15 ,20 gün oldu tedaviye başlayalı bu süreçte boşanmak istediğini belirtti Depresyon ilacı kullanmaktadır Şu anda kızım İst,eşi Samsun’dadır Sizden ricam nasıl bir yol izlemeliyiz. Ve haklarımız nelerdir.Davayı onlar mı açmalı biz mi? Şimdiden vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim . Eğer benim sormayı unuttup, sizin aklınıza gelen
    herhangi bir bilgi varsa paylaşırsanız sevinirim . Tekrardan Herşey için teşekkürler

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba, davayı terditli olarak birçok sebebe dayandırarak açabilirsiniz. Yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile birçok boşanma sebebi mevcut. Bu konuda daha aydınlatıcı bilgi için sitemizde bulunan boşanma sebepleri yazısını okuyabilirsiniz. Diğer bir konu ise davayı kimin ve nerede açacağı. Kanun uyarınca taraflar, son 6 ay içerisinde beraber yaşadıkları yer mahkemesinde boşanma davasını açabilirler. Ancak 6 aydan daha uzun bir süredir ayrı bulunuyorlarsa, boşanma davasını açmak isteyen eş bulunduğu yerdeki aile mahkemesine giderek davayı açabilir. Ancak alanında uzman bir avukattan yardım almanızı şiddetle tavsiye ederim.

  • Ayşe 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar şiddetli geçimsizlik alkol darp ve Bi çok nedenden dolayı boşanmak istiyorum nasıl başvuru yapabilirim ne kadar ücret ödemem nasıl yol izlemem gerekiyor tek celsede bitmesini istiyorum hiçbir şey talep etmiyorum maddi olarakta hiçbir imkanım yok sadece ayrılmak istiyorum

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Ayşe Hanım, boşanma gerekçelerinizin bulunduğu boşanma dilekçesi ile yaşadığınız yerde bulunan aile mahkemesinin ön bürosuna müracaat ederek davayı açabilirsiniz. Eğer ki aile mahkemesi bulunmuyorsa, boşanma davasını asliye hukuk mahkemesine açmanız gerekmektedir. Sitemizde bulunan boşanma dilekçesi örneğinden yararlanabilirsiniz. Toplam masrafınız ise ortalama 380 TL civarında olacaktır.

  • mintaha6969@gmail.cm 2 yıl ago Cevapla

    Lütfen biraz bilgilendirin. 13 yıllık evliyim 3 çocuğum var. Eşim surekliy en küçük şeyleri bahane edip.bana kusuyor. Bana kusunce çocuklara da kusuyor. Asla eve birşey almıyor ve para harcamiyor. Beni mecbur bırakıyor temizliğe gitmeye borç istemeye. Aylarca ayrı yatıyor aramıyor çok geç gelip erken gidiyor. Bosanalim dediğimde işten çıkarım nafaka vermem seni öldürürüm diyor. Boşanma masrafları ne kadar tutar 12.yasinda kız ikiz oğullarıma ne kadar nafaka verir lütfen yardım.edin

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar, boşanma davasını bir avukattan destek almadan açacaksanız ortalama maliyeti 380 TL civarında olacaktır. Sorunuzda belirttiğiniz gerekçeleri sitemizde bulunan boşanma dilekçesi örneğine ekleyerek davayı açabilirsiniz. Nafaka konusunda ise takdir yetkisi hakime aittir. Ancak işten çıkması nafaka ödemeyeceği anlamına gelmemektedir. Kişiler, hakimin durumun şartları oranında belirleyeceği nafakayı ödemekle yükümlüdür. Aksi halde nafaka borcu nedeni ile icra takibi başlatma hakkınız doğacaktır.

    Songül Çakmak 2 yıl ago

    Eşimden tam 6yıldr şiddet görüyorum ve artık bıktım boşanmak istiyorum ama elimde imkanlarım yok maddi durumum yok ne yapabilirim yardımcı olursanız 2oğlum var maddi durumum yok yinede bana verirlermi

  • Oğuzhan BAŞTUĞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba ben 8 senelik evliyim 7 yaşında bir kızım var boşanmak istiyorum fakat kızımın velayeti bana verilmesi mümkün müdür

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Oğuzhan Bey, velayetin kime verileceği konusunda takdir yetkisi hakime aittir. Bu sebeple detayları bilmeden peşin bir beyanda bulunmak mümkün değildir. Ancak yerleşik kararlar, çocukların anneye verilmesi yönünde seyretmektedir.

  • Elif 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba ben yabancıyım eşim Türk 4 sene evliyim 2 olum var biri 3 yasinda biri 1’5 yasindA sadece anlasamiyorum boşanmak istiyorum ama eşim kabul etmiyor ve beni korkutuyor çocuklarımı elimden almasını ondan hiçbir mal mülk talip etmiyorum nafaka da istemiyorum sadece boşanmak istiyorum ve iki olum bende kalsın dava açarsam çocuklar küçük olduğu için hakim bana bırakır mı çocuklarımı???? Şu an Türkiye deyim bosanma suresinde olarimla yurt dışına cikabilirmiyim??

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar, Türk mahkemelerinde boşanma davası açabileceğiniz gibi ülkenizde de boşanma davasını açabilirsiniz. Çocuklarınız küçük olduğu için hakim çocukları size verecektir. Babasının çocukları elinizden alması gibi bir durum söz konusu değil. Çekişmeli boşanma davası uzun yıllar sürebildiği için bu süreçte yurt dışına çıkabilirsiniz. Çocuklarınız için mahkeme geçici velayete hükmedecektir ve izin almanız dahilinde onları da götürebilirsiniz.

  • Seven 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba sayin avukat.Ben 9 yillik evliyim 6 yasinda ikizlerim var fakat esimle anlasamiyoruz.Bu 9 sene icinde duzgun bir işe girmedi.surekli iş seciyo.bizi akrabalarina muhtaç ediyo.verilen zekat ve yardim parasiyla gecinmeye calisiyoruz.yetmezmis gibi devamli idaa oynuyo,cocuklarim onu seviyor,esimde onlari seviyo ama ben artik bu duruma katlanamiyorum.en son bize verilen kira parasini bile harcadi.Bosanmak istiyorum.Bosandiktan sinra da cocuklarimla yurt disina yani aylemin yanina gitmek istiyorum,esim buna asla musade etmez.bu durumda bosanmam zor olurmu?

    İsmail ÇAVUŞ 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Seven Hanım, eşinizle boşanmanız kuvvetle muhtemel çekişmeli boşanma olacaktır. Bu da yaklaşık olarak 2 yıl kadar sürebilmektedir. Boşanma gerçekleştikten sonra çocukların velayeti, hakimin takdir yetkisine bırakılmıştır. Hakim velayeti size verecek olursa çocuklarınızla beraber yurtdışına gitmenizde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Bu yönde daha önce verilen yargıtay kararları uyarınca eşinizden herhangi bir izin almaya ihtiyaç duymadan çocuklarınızı yurtdışına çıkartabilirsiniz.

  • Gülşen 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Avukat bey ben 17 senedir evliyim ve 3 çocuğum var eşim ilk evlendigimizde beni aldatmisti benden önce tanıdığı evli bir bayanla bayana benimle sevmeden evlendiğini beni annesine bakmak için aldığını falan söylemiş sonra bitti sandım ama 17 sene sonra aynı bayanla tekrar konuştuğunu öğrendim kadının kendisini tehtit ettiğini konuşmak zorunda olduğunu söyledi kendisine bunu bitirmesi için müddet te verdim ama bitirmedi hala konuşuyor bu arada sözlü şiddet hakaret falan da var çocuklarım artık bu evlilikte zarar görüyor nasıl dava açarım nasıl yaparım bir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

  • Rukiye ASLAN 2 yıl ago Cevapla

    Lütfen bilgilendirir misiniz? Ben eşime çekişmeli boşanma davası ve mal davası açtım. 2 tane çocuğumuz var ve barışmaya karar verdim. Avukatım akrabamız. Dosya masrafları hariç her iki dava için 12 milyar istedi. En başta yine dosya masrafı hariç 3 milyar gönderdim hesabına. Şimdi
    davalardan vazgeçersem o kalan 9 milyarı ödemek zorunda mıyım?Vazgeçersem avukatım maliyeden ceza mı yer? Dava henüz dilekçe aşamasında ve hiç duruşmaya gidilmedi.Teşekkür ederim şimdiden.

  • Gülay 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba, 2 yıllık evliyim. Çocuk yok. Evlendiğimden beri çalışmıyorum. Önceki çalışma hayatımdan kalan az miktarda param hesabımda duruyor onunla dolar, kripto gibi işlemler yapmaya devam ettim evliliğim süresince. Onun dışında düğünde takılan takılar bankada benim adıma açılan bir kasada duruyor. Eşimle inanılmaz bir geçimsizlik yaşıyoruz. Sebepler ondan kaynaklı beklentilerimi karşılayamıyor ilk evlendiğimiz zamanlar inanılmaz ilgisizdi. Düzelmeler oldu ancak küsme ve aşağılama özellikleri hiç bitmedi. Günlerce benimle evde küs kaldığı oldu. Beni sürekli kışkırtıp bağırtıyor. Psikolojimi bozdu. Kısa bir süre Çift terapisine gittik 6 ay kadar önce. Psikolog kesinlikle bu halde suçlunun eşim olduğunu söyledi. Ancak asla benden boşanmıyor bana gel beraber gidelim dava açmaya diye blöf yapıyor. Bende sen aç diyorum haklarımı bilmediğim için. Ben dava açsam onun suçlarını ispat edemem. Ama o gitmediği için ben defalarca evden ayrılıp aileme gittim en fazla 3 hafta kadar. Her defasında pişman olup beni eve geri getirdi. Aileler herşeye şahit onların konuşması yeterli olur mu? Birde Boşanma aşamasına gelince nasıl davranır kestiremiyorum. Para ve ziynet sadece bana mı kalır ve nafaka alabilir miyim? İşe girsem nafaka kesilir mi?

  • Esma 2 yıl ago Cevapla

    Mrb ben eşime evlilik birliği temelinden sarsılması gerekçesiyle dava açtım..
    Eşimin 6 yıllık evliliğimiz süresince defalarca fiziksel şiddetine maruz kaldım ve akraba olduğumuz için darp raporu almamam için kendi ailesi tarafından psikolojik ve bazı tehditlere maruz kaldığım için darp raporu alamadım ve kendi bilgileri dahilinde ailemin yaşadığı köye geldim 1.bucuk senedirde onlarla yaşıyorum
    Eşim olacak kişi orda kalan bütün eşyalarımı istememe rağmen bende yok diyerekten satmış…ve dilekcemde kendisinde kalan bütün kişisel çeyiz ve zinet eşyalarımı istedim fakat benim davam adli yardım talepli avukatım da Yok ama kendisi avukat tutup verdiğim dilekçeye karşılık cevap niteliğinde çok ca yalanlar atıp iftira atmış…
    Darp raporumun olmadığını fırsat bilip yalan söylediğime dair bazı beyanlarda bulunmuş
    Ve bide benim aleyhime de 50 bin TL’lik tazminat davası da açmış
    Avukatımin olmaması beni dezavantajlı duruma düşürür mü…

  • Cansel 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba bn 1 bucuk yildir evliyim esim eroyin kulaniyormus bn bunu daha yeni ogrendim bosanmak istiyorum esim alasmali basanmak istemiyor bn cekismeli mahkemede kanitlari gostersen ispatlasam ne kadar surer bosanmam

  • Özgül 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Sayın Avukat.
    Ben 22 yıllık evliyim 21 ve 11yaşlarında 2 tane çocuğum var. Eşimle ayrılma eşiğine geldik ama çocuklar için çok şans daha vermemize rağmen eşimde hiçbir düzelme yok aşırı Alkol tüketimi var ve içtiği zaman ne yaptığını hatırlamıyor sürekli kavga ediyoruz ben kendimi bıraktım artık çocuklarıma zarar veriyor ben kızımı bu yüzden psikoloğa götürüyorum ,ve beni aldatıyor çoğu zaman eve gelmiyor ,ben sürekli mesajlarını yakalıyorum bana birlikte olduğu kadınlar mesaj atıyor (Mesajlar Kanıt niteliği taşıyor mu) her seferinde bunları yalanlıyor ben ayrılmak istiyorum ama kesinlikle kabul etmiyor. Ne yapmam konusunda bana yardımcı olabilirimsiniz.

  • İbrahim 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba! Avukat bey eşim benden ayrılmak istiyor çocukların vekaletname ben istiyorum peki hak talep edebiliyorumu para yada tazminat

  • Özlem 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey eşimle 21 yıldır evliyim 3 sene önce eşim beni başkalarının sözünle öldürmeye teşebbüs etti 3 tane kızım var onlar için herşeyi affettim ama eşimin bana olan güvensizliği devam ediyor 2 gün öncede araba alıcaktık benim üstüme olsun dedim arabayı üstüne alıp kaçıp gitmekle suçladı beni ayrılmak istiyorum ne olur bana yardım edin

  • Fatma uçar 2 yıl ago Cevapla

    10 senedir evliyim Eşim beni kiz kardeşimle aldattı 1 sne oldu bu olay olalı ve ben çocuklarım için evliligimi sürdürdü,ve artık eşimi sevmediğim için bana bunları yaptığı için kaldıramıyorum,

  • fatma 2 yıl ago Cevapla

    10 yıllık evliyim, eşimde bende çalışıyoruz. eve gelen para ortak havuzda toplanmıyor.
    ben devlet memuruyum eşim malulen emekli oldu ve aynı zamanda inşaat işiyle uğraşıyor. kazancıyla ilgili bilgim yok.
    ev giderlerine ortak olur ancak, aldığı mal mülk annesinin üzerine yapıyor. evimizin kira ve faturalarını kendisi öder.
    çocukların ihtiyac ve eğitimleri ile ben ilgileniyorum. eve düzenli saatlerde gelmez. evde iş ve arkadaşlarıyla uzun süren telefon sohbetleri ederek gereksiz gürültü yapmaktadır. çocuklar 1. ve 4. sınıf öğrencisi olduğundan dolayı ders çalışacak ortam olması gerekmektedir.
    hafta sonlarıda sürekli işleri olduğundan hafta sonu etkinliğinde, çocuklarımla bir yerlere gidebilmek için, kendi biriktirdiğim parayla kendime bir araba aldım (evin ikinci arabası) ve bunu zorla aldığını, gereksiz olduğunu, benim onu sıkboğaz ettiğimi söylerek çocuklarımın önünde beni rencide etmektedir.
    bu süreçte nasıl bir yol izlemeliyim teşekkürler

  • Merve 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba 6yıldırevliyim anlaşamıyoruz sürekli kavga. Duygusal ruhsal açlık içindeyim. Şiddette gördüm 1 yıldır anksiyete bozukluğu panik atak tedavisi görüyorum ve artık çok yoruldum iki tane yavrum var 5.3 yaş. Boşanmak istiyorum eşim ne yaparsan yap ne halin varsa gör dedi ne yapıcam çocukların velayeti ni alabilecek miyim nasıl başvurcam nolur yardım edin

  • Yaseminhamza 2 yıl ago Cevapla

    İyi günler ben eşimden boşanmak istiyorum 2 yaşında oğlum var ve beni her kavgada dövüp Kovuyor ve çok küfür ediyor. Burası benim evim istediğim gibi yaşamazsan git diyor onun istediği gibi olmam gerekiyormuş. Ne yapabilirim yardım edermisiniz? Teşekür ederim şimdiden.

  • Harun 2 yıl ago Cevapla

    Esimden dolayi cocumuz olmuyor 5 sene oldu bosanmak istiyorum bu durumda navaka talep edebilir mi

  • Sinem 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba Avukat Bey, 9 yıllık evliyim. 8 yaşında ve 8 günlük oğullarim var. Doğuma gitmeden 2 gün önce alkol yüzünden kavga ettik. Eşim alkol aliyor ve bundan artik rahatsiz oluyorum bunu kendisine defalarca söylememe,rağmen hala ayni şekilde devam ediyor. Büyük oğlumun ağlamalarına tahammül edememesi yüzünden bağrıştık ve bu sırada eşimin annesine al şunu diye bağırarak söyledim. Daha sonra ittirmeli kaktırmalı kavga ettik. Bu esnada kendi annem,babam ve eşimin de annesi vardı. Bu esnada eşim büyük oğlumu kolundan çekerek odadan dışarı attı. Ben de oğlumu korumak istedim daha sonra büyük oğlumu yatağın üzerine fırlattı. Daha sonra annemin ve babamin üzerine yürüdü ortalığa küfürler etti. Daha sonra büyük oğlumla tekrar odaya geldik bu sirada eşimin annesi oğluma sus artık senin yüzünden kavga ediyorlar dedi. Ben de kolundan tutarak onun yüzünden değil diye bağırdım. Eşim daha da sinirlendi ve daha çok küfür etmeye başladı. Alkol de almıştı. Artık dayamıyorum. Bunun gibi küçük küçük birçok olay yaşadık maalesef. Dünkü olay sondu. Nasıl hareket etmem gerekiyor. Beni yönlendirirseniz sevinirim. Iyi günler.

  • Ayşe 2 yıl ago Cevapla

    Eşim den biran önce boşanmak istiyorum eşim yurtdışına gitti beni ve iki çocuğunu arayıp sormaz oldu geri dönmek istemiyor ve ben de çok zor laniyorum hiç bir hak talep etmeden boşanmak istiyorum en hızlı şekilde kendi hayatıma devam etmek istiyorum

  • Şenel fedakartürk 2 yıl ago Cevapla

    23 yıldır ayrı yaşıyorum ayrılmak istiyorum ne yapabilirim

  • Su 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba ben 3 aya yakındır evliyim ama kocamanın telefonunda saçma kadınların resimlerini buldum ve kadının adresini ekran görüntüsü almış sonra silmiş ama çöp kutusundan silmeyi unutmuş dava açmak istiyorum o benimle boşanmak istemiyor 2 gündür de kavga ediyoruz hem sözlü hem fiziksel napmam gerekiyor

  • Cemre 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba ben üç senelik evliyim 9 ay bir oturduk sonra evimizi ayırdık eşim yasal olmayan kumar oynadı borca girdi ve onun Sebebinden dolayı ailes ve kendisi taranfından psikolojik şiddet gördüm ve terk etti 6 bilezikten ikisi verilmişti ev dizerken borcu ise kendi babama kaldı Ve kalan 4 Bilezzipim ortadan kaybeldi 7 aydır ayrıyız bu süreçte 1 buçuk yaşında oğlumuzu düzensiz Görmeye geldi maddi açıdan iki kıyafwt 4 bez anca aldı oğlumun masraflarını ben ve babam karşılıyor üstelik Sosyal medyada bir bayanla tanışmak gibi konuşmasını duydum inkar etmedi bu süreçte bir oturmaya zorlandım zamanında olduğu gibi Çoçuğa bakmamışım ev işini aksatmışım ailesine hizmet etmemişim gibi bahaneler üretti Gece uykulu olarak diş problemi yaşadığım için çoçuğa uyu artık geber demişim psikolojik olarak yıpratıldığum için Bir ay Aralıksız uykusuz kaldığım için demiştim onun dışında oğlum maddi manevi benim üzerimde o benim herşeyim Gayet bir dediği iki edilmiyor ama iki ayda Ve bir ayda bir kere anca gelebiliyo mesafeler çok olmadığı halde bu süreçte ne yapmam gerekiyor

  • Elif 2 yıl ago Cevapla

    Ben evleneli 8 ay oldu. Aşırıya kaçan tartışmalarımız. Ve aramızda oluşan güven kırıklığı ayriyeten fazlası ile aşağılayıcı hakaret ve tutum sergilemektedir. Hastalandığım ve gerçekten kendi ihtiyaçlarını bile karşılayamicağım zamanlarda ise yanımda durmayıp beni o halde bırakıp arkadaşlarının yanına gitmesi eve geldiğinde yine oluşan tartışmalar nedeni ile ayrılmaya karar verdim bundan dolayı hangi işlemleri yaptırmam gerek? Anlaşmalı boşanamıyoruz evliliğimizin süresinden dolayı.

  • Elif 2 yıl ago Cevapla

    Ben evleneli 8 ay oldu. Aşırıya kaçan tartışmalarımız. Eski eşi ile ortak çocukları harici konuşmaları ve bunları benden saklaması bazen konuşmadım derken operatör arşivinden konuştuğunu görmen ve aramızda oluşan güven kırıklığı ayriyeten tartışma esnasında fazlası ile aşağılayıcı hakaret ve tutum sergilemektedir. Hastalandığım ve gerçekten kendi ihtiyaçlarımı bile karşılayamicağım zamanlarda ise yanımda durmayıp beni o halde bırakıp arkadaşlarının yanına gitmesi eve geldiğinde yine oluşan tartışmalar nedeni ile ayrılmaya karar verdim bundan dolayı hangi işlemleri yaptırmam gerek? Anlaşmalı boşanamıyoruz evliliğimizin süresinden dolayı.

  • Ramazan 2 yıl ago Cevapla

    Mrb avukat bey benim 10yıllık bi evliliğim var 2 çocuğum var ve eşimle şiddetli bi gecimsizlik içinde bi evliliğimiz var ve bunu bitirmek istiyorum cunku çok geçimsizlik var boşanma davası acacam artı hkaretler ve küfürler var ve çoçuklarımın vekaleti bana mı verilir mi yoksa eşimemi yardımcı olurmusunuz

  • Cansu 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey benim bir yakınım eşiyle 3 aydır evli şimdi ayrılmak istiyorlar daha doğru bayan ayrılmak istiyor sürekli boşanmayı dile getirp duruyor yakınımın ailesini öne sürüyor onları suçluyor onlara kötü sözler söylüyor yakınımda bunu kendine yediremiyor çünkü ilk başta konuşmuşlar ailelere karşı saygılı olalım diye ama bayan yakınımın annesine babasına saygısızca bağırıyor yakınıma ailesinin yanında bağırıyor ailesine çözüm bulmaya orta yolu bulmaya çalışıyor ama bayan laf anlamıyor kimseyi dinlemiyor bu kişinin kaynanaya dedikodudan dolayı tazminat açabilir mi ama asılsız bir durum çünkü öyle birşey yok ve bir yıl olmadığı için çekişmeli olursa nafaka tazminat altınların durumu ne olur. Teşekür ederim

  • İsmail 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey benim bir yakınım eşiyle 3 aydır evli şimdi ayrılmak istiyorlar daha doğru bayan ayrılmak istiyor sürekli boşanmayı dile getirp duruyor yakınımın ailesini öne sürüyor onları suçluyor onlara kötü sözler söylüyor yakınımda bunu kendine yediremiyor çünkü ilk başta konuşmuşlar ailelere karşı saygılı olalım diye ama bayan yakınımın annesine babasına saygısızca bağırıyor yakınıma ailesinin yanında bağırıyor ailesine çözüm bulmaya orta yolu bulmaya çalışıyor ama bayan laf anlamıyor kimseyi dinlemiyor bu kişinin kaynanaya dedikodudan dolayı tazminat açabilir mi ama asılsız bir durum çünkü öyle birşey yok ve bir yıl olmadığı için çekişmeli olursa nafaka tazminat altınların durumu ne olur. Teşekür ederim

  • Boşanma davası süresi 2 yıl ago Cevapla

    Eşim ile anlaşmalı boşanma yapmak istiyorum lakin dilekçelerimizi vermemize rağmen 1 senedir bekliyoruz ortada aldatmada var ve bir kişiyle kaçarak gitti bu süreç daha nekadar sürecek yardımcı olursanız çok sevinirim posta ile bana tebliğ edildi ama halen bir sonuç yok

  • Çağla 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba biz esimle evlenmeden once ailesi ona kredi cektirmis ve benim durumdan haberim yoktu evlendik surekli maddi sıkıntılar cektik maasi yetmiyodu cocuk oldu ben calıştım esimle bir problemim yoktu fakat bu sebeplerden dolayi tartismalar cikiyodu duzene girmeye basladik ben ise girince ve daha sonra esimde ilgisizlikler basladi isyerinden maasini alamiyodu benim aldiimla gecindik bi muddet lakin ben cok yoruldum artik yalanlarindan surekli beni yalanlamalarindan konusurken soylediini soylemedim olarak gostermelerinden ve 2.cocuumuz oldu ama hala duzelmeyen ilgisizlikleri kavgalari bu sebepten dolayi ayrilmak istiyorum hayatimiz cunki yalan uzerine basladi ve hep tek tarafli yurudu evlilik anlasmaliyi kabul etmedi bosanmak istemediini soyluyo ama bende daha fazla katlanamiyorum cocuklr icin katlandim simdiye kadar ama şizofrenmisim gbi hissettirmeye calisiyo beni cekismeli boşanirsak benim bi zararim olurmu cocuklari alabilirmi ailesi ztaen bakmak hic istemedi ben calisirken bile 1ay bakti borc bataginda hepside benim ailemin bakacak gucu var

  • Gamze 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar 9 aylık evliyim ve eşimle bir kez bile olsun aynı evde oturmadım ailem evlendıgımızı bilmiyor cnku ben eşimden psikolojik şiddet goruyorum hakaret küfür ne varsa elımde delil olarak var bosanma davasını açsam bu ispatlsrımla çekısmelşye mı gırer yoksa dırek biter mi

  • Çağatay Kılıç 2 yıl ago Cevapla

    İyi günler. eşim müdürüne aşık oldu hem ayakları yere basmayacak şekilde. Kafası hiç yerinde değil sadece onu düşünüyor ondan bahsediyor. İnkar ediyor ama ben durumdan eminim. 6 yıllık evliyiz ve bu seneye kadar bir kez bile kıskançlık ya da paranoya yapmadım. Yani benim kuruntum değil bu durum. Aralarında ne düzey bir ilişki var bilmiyorum. Elimde somut delil yok sadece hayatın olağan akışına aykırı hareketlerini sayabilirim.
    3 yaşında bir kızımız var. onun velayeti bende kalacak şekilde boşanabilirmiyim?

  • Leyla 2 yıl ago Cevapla

    Anlaşmalı boşanma davasını açmak istiyor benim annem , eşi yani babam duruşmaya gelmese , hakim tarafından dava reddelirirmi , yada tek celsede duruşmadan kaçan kocayı bosarmı

  • Mesut 2 yıl ago Cevapla

    Eşimle 2016 yılında evlendik 2017 yılında hamilelik sürecinde hastalık geçirdi ve beyin hasarı aldı makinaya bağlı yaşıyor oğlumda erken doğduğu için engelli kaldı,ailemde çocuğa bakmakta zorluk yaşıyor ve tekrar evlenmemi istiyorlar bu durumda nasıl boşanma işlemi olur eşim şuanda imza ve konuşma durumu yok yüzde doksan sekiz engelli

  • Rabia 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar, 4 aylık evliyim ve hamileyim evliliğimiz süresince hem eşimin hemde ailesinin psikolojik şiddetine maruz kaldım özellikle eşim hakaretlerini ileriye götürüp küfür etmeye başladı sürekli ailesinin söylediği şeyler ile beni suçluyor hatta bu durum hırsızlık boyutuna kadar ilerledi ailesi hırsızlık yaptığımı dile getirmiş bu yüzden sokak ortasında yüzüme tükürdü gün geçtikçe psikolojik şiddetinin boyutu artıyor insanlara sürekli olarak beni kötülüyor ne yapmam gerekiyor

  • Ayşe 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba. Ben 4 yıllık ewliyim. 2 yaşında bir kızım var. Eşim uyuşturucu madde kullanıyor bu yuzden ewe bakmıyor. Ewin ihtiyaçlarını kayınbabam ve kaynanam karşılıyor. Eşim ewliliğimiz sürecinde bana sürekli siddet uyguluyor.en son olarak benı dovdü bende şikayetçi oldum darp raporu aldım ve boşanmak istiyorum.eşim uyuşturucu madde kullandıgu için sürekli tedavi goruyor. Bu durum mahkemede işe yarar mı. Eşimden bu yuzden nafaka ve tazminat alabilir miyim.

  • sym 2 yıl ago Cevapla

    sosyal yardımlaşma yoluyla es çocuk alabilir mi

  • sym 2 yıl ago Cevapla

    ben esimden boşanmak istiyorum ama eşinin bana söylediği çocuklarımı sosyal yardimlasma yoluyla alırım senin elinden alırım çocukları göremezsin dedi böyle birşey yapabilirmi

  • Ayşe 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba ben 6 aylık evliyim. Ancak eşim bana sürekli şiddet uyguluyor hakaretler ediyor ve sürekli ben seninle bir ömür geçiremem senden boşanacağım diyor. Bütün kavgalarımızda ilk olarak ailesini ve benim ailemi arayıp beni şikayet ediyor. Düğünümde takılan bütün takıları benim onayımı almadan aldı annesine saklaması için verdi ve daha sonra araba almak için takıları sattı. Ben eşimden boşanmak istiyorum bütün düğünde takılan takıları yeniden alabilir miyim?

  • zeynep 2 yıl ago Cevapla

    eşim beni aldatıyor kanıtları elimde var ve 6 aylık kızım var boşanma davası açacağım ama maddi durumum olmadığı için kalacak bir yerim yok bunun karşılığında bize bakma zorunluluğu var mı

  • Gülten Tunca 2 yıl ago Cevapla

    10 yıldır ayrı yasıyorum ikametkahımda ayrı bosanma sebebi sayılirmi esim bosanmak istemiyor

  • Eyüp 2 yıl ago Cevapla

    İyi günler avukat bey bir sorum var e devletten boşanma dilekçesi oluşturdum tevzi numarası al dedikten sonra numara almış oldum fakat sonraki iki işlemi yapamadım evrak gönderme ve son olarak dava açma sonra tamamlanmayan dosyalardan bu yaptığım işlemleri iptal ettim şuan birşey gözükmüyor e devletten sorum şu tevzi numarası almak mahkemenin açıldığını anlamına mı geliyor şuan boşanma davası açmış mi oluyorum lütfen cevap verirseniz

  • Şeyda 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar üç yıldır evliyim şuan bir yaşında bir oğlum var. Esim ile anlaşamıyoruz açıkçası ilgisiz sohbetsiz arada hakaret edici cümleler işime karismalar can sıkıcı birçok neden… Bu yüzden de boşanmak istiyorum. Bu durum da çocuğun velayeti kimde kalır.

  • Turgay 2 yıl ago Cevapla

    Benim esim 5 yıldır bana ve mesleğime(askeriyeye) agir hakaretler ediyor. Hepsininde çıktısını aldim. Vidoe bile var.esim benimle meger para icin evlenmiz kredili ev aldım. Şimdi hakaret. Videosu ve yazışmaların faydası olurmu iki ev kredili ben aldım. Ödüyorum.2.500 tl aylık kredi ile ev 230 bindi suan ise 450 bin olmuş.esim ve ailesi eve göz diktiler. Bunlardan nasil kurtulurum.

  • Fidan Çufadar 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba avukat bey, ben 9 yıllık evliyim, 9 yıl boyunca eşim beni bi sürü borca soktu, hiç birini ödemedi. Adıma açılmış bi sürü icra dosyası var. Dükkan işletiyordu, benim adıma açtı dükkanı, ordan da bi sürü vergi borcu yıkmış üstüme. Ben bunları öğrenince boşanmak istedim, bana bi sürü hakaret etti, bağırdı çağırdı. Ses kaydı aldım telefonla konuşurken. Dava açsan işime yarar mı? Ayrıca kendisinin sigortasıda yok, kayıtlı bi işi yok, boşanmak istesem 2 çocuğumu alabilir miyim? 8 ve 4 yaşındalar. Nafaka talep edebilir miyim? Bide onun benim üstüme yıktığı ve ödemediği borçlar bana mı kalıyor boşanınca? Anlaşmalı boşanmaya yanaşmıyor kendisi. Nasıl bir yol izleyebilirim ben?

  • SEMA KOZAN 2 yıl ago Cevapla

    MERHABA BEN 10 YILLIK EVLİYİM İKİ OĞLUM VAR .EŞİMLE ARTIK ANLAŞAMIYORUZ VE
    DEVAMLI TARTIŞIYORUZ BOŞANMAK İSTİYORUM.İKİMİZDE ÇALIŞIYORUZ BEN NAFAKA FİLAN İSTEMİYORUM SADECE ÇOÇUKLARIN VELAYETİ KİME DÜŞER BEN ALABİLİR MİYİM.

  • tufan 2 yıl ago Cevapla

    Merhaba.5 yıllık bir evliliğim var severek evlenmemize rağmen zaman geçtikçe sürdürülebilir evliliğin olmayacağı kanısına vardım.Erkek olarak eşimle saglık sorunu olmamasına ragmen cinsi munasebetımız olmamıstır.Bu durum özellikle kendısınden sogumamı saglamıstır.Ev aldım ve tümünü krediyle aldım.Çocuk yok.Toplam yaklaşık 800 bin tl borç durumu mevcut ve hepsi benim üzerimde.Anlattıklarımdan yola cıkarak bosanmak ıstıyorum ve ne gıbı bir dava sonucu karsıma cıkar.

  • Esra 2 yıl ago Cevapla

    Merhabalar, Ben 8 yıllık evliyim. 5 yaşında bir kızım var eşim 8 yıldır sürekli başka bayanlarla görüşüyor beni ve kızını ihmal ediyor.Artık bu durum hastalık haline gelmiştir.Trafımca elimde her türlü fotograf mesajlaşma ve sahte sosyal medya hesapları acmıs olduğuna dair kanıtlar mevcuttur. Yıllardır kızım ve kendım için çabaladım artık dayancak halim gücüm kalmadı. Aile ve akrabalarının yanında küçük düşürücü hareketler alelen begenmeme durumları ve eve geç saatlerde gelip telefonun sürekli kapalı olmadı. Yapmıs olduğu seylerın farkında zamanın da hata yaptıgını ve benım güvenmediğimi bilmektedir ve bu kkonudada bana yanlış yaptıgını söylemekte. Fakat sürekli aynı davranısları bıle bıle sergılemektedir.Evliliğimi kurtarmak istiyoruym fakat olmuyor sürekli ezilen şiddet gören taraf ben oluyorum. Kızımın önunde defalarca hem sözlü heö fiziki şiddet uygulamıaştır. Almış olduğumuz ve borcunu ödedğimiz bir ev mevcut. Eşimin düzene girmesi için ne yapmam gerekıyor. kurulan aıle bırlıgıni bozma taraftarı değilim falat kurtarılacakta bır tarafı kalmadı. Kendısi pskikoljık danısmanlık almakta istemıyor.Gözünü korkutmak amaclı dava mı açmalıyım ? Ne yapmam gerekır yardımlarınızı beklemekteyim.

Yorum Yazın