İsim Değiştirme Davası ve Dilekçesi

isim değiştirme davası ve dilekçesi

İsim değiştirme davasında amaç, bireylerin kendi isimlerini seçmemesi ve bundan kaynaklı bazı problemlerin meydana gelmesidir. İsim değiştirme davası açmak için kişinin taşıması gereken tek husus dava ehliyetine haiz olmaktır. İsim değiştirme davasının açılmasında herhangi bir dava şartının bulunmaması, her talep edenin ismini değiştirebildiği anlamına gelmemektedir. Burada karşımıza çıkan, tıpkı yaş düzeltme davasında olduğu gibi hukuki yararın varlığı olmaktadır. İsim değiştirme davası açacak kişinin, ismini değiştirme konusunda bir hukuki yararı bulunuyorsa dava kabul edilecek, aksi halde dava reddedilecektir. Haklı sebep ile anlatılmak istenen ise örneğin kişinin adının nüfusa yanlı geçirilmesi, toplumda kişiyi rencide edici küçük düşürücü düzeyde bir isminin olması gibidir.

İsim Değiştirme Davası

İsim değiştirme davasını açmak isteyen kişi, yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine, dava dilekçesi ile başvurarak yargılama sürecini başlatacaktır. Görevli ve yetkili mahkeme dışında bir mahkemede dava açılacak olursa usulden reddedilecektir. Bu hususa önemle dikkat edilmelidir. Asliye Hukuk Mahkemesine sunulan isim değiştirme davası dilekçesi içerisinde ise kişinin kendince haklı nedenleri eksiksiz bir şekilde yazılmış olmalıdır. Çünkü hakim taleple bağlıdır. Bunun anlamı ise sizin talep etmediğiniz hususlara değinmeyecektir.

Yukarıda da açıklandığı üzere haklı nedenleriniz mahkeme tarafından yerinde bulunacak olursa davanız kabul edilecektir. Ancak mahkeme yapacağı inceleme ve araştırma neticesinde, isim değişikliği talebinde bulunan kişinin hukuki bir yararının bulunmadığını tespit ederse davayı reddedecektir. İsim değiştirme davası daha önceleri çekişmesiz yargı işi olarak kabul edilirken, yüksek mahkemenin verdiği bir karar neticesinde davalı tarafın olabileceği, bunun da nüfus müdürlüğü olduğunu belirtmiştir. Bu karar neticesinde ise açılacak davada davalı, nüfus müdürlüğü olacaktır.

İsim Değiştirme Davasında İstinaf

İsim değiştirme davasında kanun yolu, davanın reddedilmesi sonucunda istinafa gidilebilmesi anlamına gelmektedir. Eğer davacının aleyhine karar verilirse davacı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 345 uyarınca kararın kendisine tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurabilecektir. İstinafa gidildiği takdirde verilen bu aleyhte karar usuli açıdan ve esas yönünden incelenecek ve nihai karar verilecektir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararı yerinde bulunursa istinaf taleplerini reddeder. Yerel mahkemenin kararı yerinde bulunmaz ise de yerel mahkemece verilen kararın kaldırılmasına hükmedilir.

Soyad Değiştirebilmek Mümkün Müdür?

Soyad nasıl değiştirilir sorusunun cevabı da kısmi olarak isim nasıl değiştirilir sorusu ile aynıdır. Şöyle ki; soyadı değiştirmek isteyen kişinin karşılaması gereken birtakım şartlar bulunmaktadır.  Bu şartlardan en önemlisi ise haklı neden ve hukuki yararın varlığıdır. Aynı isim değiştirme davasında olduğu gibi soyadın değiştirilmesi için kişinin haklı sebebi, somut olaya göre değişebilmektedir. (Davanın doğru mahkemede ve doğru yerde açılması gibi.) Soyadı değiştirmek için dava açmak isteyen kişi, soyadı değiştirme dilekçesini yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine sunmalıdır. Bu sayede yargılama başlamış olacaktır.

Dava Açmadan İsim Değiştirme İmkanı Var Mıdır?

Dava açmadan isim değiştirme halleri sınırlı sayıda olmaktadır. E Devletten isim değiştirme halleri, 5490 sayılı Kanun geçici madde 11’de düzenleme altına alınmıştır. İşbu geçici madde uyarınca 06/12/2019 tarihinden itibaren sayılı hususların arlığı halinde, 3 yıl içerisinde dava açmadan yalnızca nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak isim değiştirmek mümkün olacaktır. Kanunda sayılı haller ise şu şekildedir;

  • Kişinin soyadının, soyadı kanunu çerçevesinde düzenlenen hususlara bariz aykırılık oluşturması, ( Yazım ve imla hatası)
  • Kişinin soyadının, toplumun genel ahlak kurallarına aykırılık teşkil etmesi, anlam kaymaları ile beraber uygunsuzluk oluşturması,
  • Kişinin adını/soyadını, toplumun geneli komik kabul ediyorsa.

Bu sayılan hallerin varlığı halinde dava açmadan isim değiştirmek mümkün olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki il/ilçe kurulları tarafından gerçekleştirilen ve dava açmaya gerek olunmayan isim değiştirme, yalnızca bir defaya mahsustur.

İsim Değiştirme Dilekçesine Yazılması Gereken Haklı Sebepler

İsim değiştirme davası dilekçesi yazılırken kişi, mahkemenin davayı kabul etmesi açısından haklı sebeplerini açık ve tam bir şekilde yazmak zorundadır. İsim değiştirme davasında haklı sebepler, kanunda düzenlenmiştir. Düzenlenen bu haklı sebepler somut olaya göre farklılık gösterebilmektedir. Diğer bir anlatımla kişi, kanunda sayılan haklı sebeplerle sınırlı değildir. Haklı sebepleri birkaç örnek ile izah etmek gerekirse;

  • Kişinin adının herhangi bir terör organizasyonunun kurucusu ya da toplum tarafından tanınan bir suç örgütü lideri ile aynı olması,
  • Kişinin adının çok komik ya da diğer kişilerin dalga geçeceği kadar kötü olması,
  • Kişinin adının genel ahlak kurallarına aykırı olması,
  • Kişinin adının telaffuz edilememesi ya da çok zor olması,
  • Kişinin nüfus cüzdanında yazan ismi ile değil de başka bir isimle tanınıyor olması,
  • Kişinin yaptığı iş nedeniyle ve güvenliği nedeniyle adının değiştirilmesi gerekmesi,
  • Kişinin, kişiye karşı ya da aile fertlerine karşı bir suç işleyen kişinin ismi ile aynı isimde olması,
  • Diğer durumlar,

Kişinin isminin değiştirilmesini gerektirecek durumlar bu şekildedir. Ancak belirttiğimiz gibi bunlarla sınırlı değil, somut olaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Kişi eğer haklı sebebi olduğunu düşünüyorsa, bu sebebini açık ve net bir şekilde dilekçesine yazacak ve yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine giderek dava açacaktır. Eğer gerçekten haklı bir sebep ise mahkeme davayı kabul edecek ve kişinin ismini değiştirecektir.

Kişi dilekçesinde davalı olarak ise nüfus müdürlüğünü göstermelidir. Bunun nedeni ise daha önce de belirttiğimiz gibi isim değiştirme davasının artık çekişmesiz yargı işi olmamasıdır. Davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmediği takdirde dava, taraf eksikliğinden reddedilecektir. Davayı açacak kişi avukatı aracılığıyla ya da bireysel olarak dilekçesini mahkemeye sunabilir.

İsim Değiştirme Dilekçesi Nereye Verilir?

Dava açmadan isim değiştirme hakkından yararlanamayan kişiler, hazırladıkları isim değiştirme dilekçesini yaşadıkları yerdeki Hukuk mahkemelerine sunmak sureti ile isim değiştirme davası açabileceklerdir. İsim değiştirme dilekçesinin mahkeme tarafından kabulünü takip eden süre içerisinde duruşma gün ve saati UYAP vatandaş portal üzerinden öğrenilebilmektedir. Ancak çoğu halde, isim değiştirme talebinin çekişmesiz yargı işlemi olması sebebiyle duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verilmektedir.

İsim Değiştirme Dilekçesi Nasıl Yazılır?

İsim değiştirme davası dilekçesi nasıl yazılır? konusu, kişiden kişiye göre çok büyük farklılıklar göstermektedir. Şöyle ki; isim değiştirme dilekçesi ile sunulan gerekçeler her kişinin farklı olabilmektedir. Yazılacak dilekçede, gerekçenize vurgu yapılmanız ve gerekçenizin haklı olduğunu ispat etmeniz gerekir. Aksi halde mahkeme tarafından talebinizin reddedilmesi kaçınılmazdır.

Dilekçe içeriği haricinde belirtilen gerekçelerin yeterli görülmesi nedeniyle ret, esasa ilişkin reddir. Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise usuli hata yapılmamasıdır. Bu halde de davanız mahkeme tarafından reddedilebilecektir. Dilekçeniz içerisinde;

  • Görevli ve yetkili mahkemenin belirtilmesi,
  • Davalı tarafın kim olduğu (Son Yargıtay kararları, davalı tarafın il nüfus müdürlüğü olması yönünde karar verilmiştir. Bu sebeple davalı kısmına, …. Nüfus Müdürlüğü yazmanız gerekmektedir.),
  • İspat ve Delil kısmı,
  • Talep,

Dilekçeniz içeriğinde bu hususlardan herhangi birisine yer vermemeniz halinde talebiniz mahkeme tarafından reddedilecektir. Bu açıdan alanında uzman bir avukattan hukuki yardım almanız önem arz etmektedir.

İsim Değiştirme Dilekçesi Örneği

İsim değiştirme dilekçesi örneği içerisine eklenmesi ve dilekçe örneği doldurulurken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. İsim değiştirme davası, çoğu kişinin talep ettiği bir nüfus kaydı düzeltme davası türüdür. Kural olarak nüfus kaydı düzeltme işlemi, kişinin isim değiştirme dilekçesi örneğini yaşadığı yerde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunması ile başlamış olacaktır. Ancak bazı hallerde dava açmaya gerek kalmadan, yalnızca nüfus müdürlüğüne başvurmak suretiyle de isim değişikliği mümkün olmaktadır.

Dava açmadan isim değiştirme uygulaması, son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle e devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E devletten isim değiştirme de tıpkı nüfus müdürlüğüne isim değişikliği için başvurmakla aynı sonucu doğurmaktadır. Nüfus müdürlüğüne başvuru halinde çok hızlı bir şekilde değişiklik mümkündür. İsim değişikliği davası ne kadar sürer sorusunun cevabı net olmamakla birlikte 2-4 ay arasında değişiklik göstermektedir. Mahkemenin iş yükü ve yargılamanın sağlıklı ilerlemesi gibi faktörlere bağlı olarak bu süre kısalıp azalabilmektedir.

…………………….. Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine

Davacı                                 :  (İsim, Soy isim, TC Kimlik Numarası, Adres)

Davalı                                  : (Yaşadığınız yerdeki Nüfus Müdürlüğü)

Davanın Konusu             : İsim değişikliği talebinden ibarettir.

Açıklamalar                       : (Bu kısım, isim değişikliği için gerekçelerinizi sıralayacağınız ve bu gerekçelerinizi hukuki zemine oturtacağınız açıklama kısmıdır. Burada haklı nedenlerinizi tam ve eksiksiz şekilde doldurmalısınız. Aksi halde davanız reddedilebilecektir.)

Hukuki Dayanak              : Türk Medeni Kanunun ve Diğer Yasal Mevzuat

Hukuki Deliller                 : Nüfus Kaydı, Tanık, Yemin ve Tüm Yasal Deliller

Sonuç ve Talep: Yukarıda tarafımızca açıklanan sebeplerle, müvekkilin uğradığı ve uğramaya devam ettiği hak kaybını engellemek adına isim değişikliği talebimizin kabul edilmesini sayın mahkemenizden talep ederiz.

Davalı Vekili


İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Henüz Yorum Yok

Yorum Yazın