Ruhsatsız Silah Suçu

ruhsatsız silah suçu

Ruhsatsız silah suçu, uygulamada sıkça karşılaşılan bir suçtur. Ruhsatsız silah taşımanın yanında bireylerin; bıçak, kesici ve delici aletler, mermi vb. şeyleri de taşımaları yasaklanmıştır. Bu ve benzeri silah kabul edilen materyallerin taşınması ve ticareti kanun çerçevesinde yasaklanmış olup, uymayanlara cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Ruhsatsız silah suçunun oluşumu bakımından ise herhangi bir zararın meydana gelmesi beklenmez. Suç, bir tehlike suçu olduğundan yalnızca ruhsatsız silahın bulundurulması ya da taşınması suçun oluşmasın bakımından yeterli olmaktadır.

Ruhsatsız silah suçunun hukuki karşılığı, 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu olmakla beraber, ruhsatsız silah alınması, taşınması ya da bulundurulması bu kapsamda değerlendirilecektir. 6136 sayılı kanun çerçevesinde düzenleme altına alınan ve suç oluşturan fiiller şu şekildedir;

  • Ruhsatsız silah ya da mermi bulundurmak,
  • Ruhsatsız silah satın almak,
  • Ruhsatsız mermi satın almak,
  • Silah kabul edilen ve bulundurulması ruhsata tabi aletleri satın almak ya da taşımak,

Bu sayılanların yanı sıra niteliği itibari ile kişilere zarar vermeye müsait olan aletlerin; sopa, bıçak, satır vb. taşınması ve suça teşvik amacı ile satılması (örneğin kişi bıçak ile yağma suçunu işleyecektir ve satan kişi de bu bilgiye haizdir. Veyahut sopa ile mala zarar verme suçu işlenecektir ve sopayı satan kişi bunu biliyordur.) da 6136 sayılı kanuna muhalefet suçunu oluşturacaktır.

Ruhsatsız Silah Bulundurma Cezası

Ruhsatsız silah suçu, bireysel silahlanmanın ve bunun sonucunda meydana gelebilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına özel bir kanun ile düzenleme altına alınmış suç tipidir. 6136 sayılı kanun ile düzenleme altına alınan bu suç tipinde; otomatik silah, uzun namlulu silah, kısa namlulu silah, tabanca ve av tüfekleri gibi suça alet olabilecek her türlü silahı ruhsatsız şekilde taşımak yasaklanmıştır.

Ateşli silah taşıyan kişi, silaha ait taşıma ruhsatını muhakkak yanında bulundurmalıdır. Taşıma ruhsatı bulunmadan ateşli silah taşıyan kişi, ruhsatsız silah suçunu işlemiş sayılacak ve hakkında cezai yaptırım uygulanacaktır. Aynı şekilde kişi, ruhsata sahip ancak ruhsatın yasal süresi geçmesine rağmen ateşli silah taşımaya devam ediyorsa da ruhsatsız silah suçunu işlemiş olacaktır. Silah taşıma ruhsatını düzenleyen kanun uyarınca ruhsatın geçerlilik süresi 5 yıldır. Her 5 yılda bir silah taşıma ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde biraz önce belirttiğimiz üzere ruhsatsız silah suçu oluşacaktır.

Ruhsatsız Silah Taşıma Cezası

6136 sayılı kanun uyarınca ruhsatsız silah suçunun cezası, somut olaya göre belirlenecektir. Ruhsatsız silah taşıma suçu bakımından verilecek ceza türleri farklılık gösterir şöyle ki;

  • 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası,
  • 30 günden 100 güne kadar adli para cezası,
  • Daha ağır nitelikteki silahların taşınması halinde yıldan 8 yıla kadar hapis cezası,
  • Daha ağır nitelikteki silahların taşınması halinde 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası,

Suçu işleyen kişi hakkında hükmedilebilecektir. Belirtilen bu cezaların hangi suça ne şekilde uygulanacağı hususu ise hakimin inisiyatifindedir. Ceza yargılamasına bakan hakim, somut olaya göre verilecek temel cezayı arttırabileceği gibi azaltabilecektir de. Örneğin ateşli silah, tehdit suçunun icrası için taşınıyorsa verilecek takdiri ceza artacaktır. Ki bu durumda silahla tehdit suçu nitelikli hal olduğu için içtima hükümleri uygulama alanı bulacak ve fail hakkında daha ağır bir cezaya hükmedilecektir.

Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak

Evde ruhsatız silah bulundurmak da tıpkı taşımak gibi cezai yaptırıma tabi olan bir suçtur. Ev, iş yeri ve araç içerisinde ruhsatsız silah bulunduran kişiler TCK kapsamında yargılanacaklar ve bir müeyyide ile karşı karşıya kalacaklardır. Bulundurma suçu kapsamında tayin edilecek cezanın miktarı, somut olaya ve silahın türüne göre değişiklik gösterecektir. Örneğin hırsızlık suçu tehlikesi karşısında zorunlu olarak evinde silah bulunduran kişi hakkında verilecek cezada indirime gidilebilmektedir. Suçun temel şeklini işleyen kişi hakkında;

  • 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası,
  • 30 günden 100 güne kadar adli para cezası, hükmolunacaktır.

Eğer kişi, nitelik bakımından daha ağır bir silah bulunduruyorsa, örneğin otomatik silah ya da uzun namlusu bir silah, hakkında hükmolunacak ceza temel cezaya oranla artacaktır. Nitelik bakımından daha vahim olarak değerlendirilen silahların bulundurulması bakımından kişiye verilecek ceza ise şu şekildedir;

  • Daha ağır nitelikteki silahların taşınması halinde yıldan 8 yıla kadar hapis cezası,
  • Daha ağır nitelikteki silahların taşınması halinde 500 günden 5 bin güne kadar adli para cezası.

Ruhsatsız Silah Suçunda Görevli Mahkeme

Ruhsatsız silah suçuna bakmakla görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Burada görevli mahkeme belirlenirken verilecek cezanın alt limiti esas alınır. Alt limiti 10 yıldan fazla olan suçlarda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesiyken 10 yıldan az suçlarda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ruhsatsız silah suçu bağlamında kişiye verilecek en üst ceza 8 yıl olduğundan, görevli mahkeme asliye ceza mahkemesi olacaktır.

Suça bakmakla yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yerdeki mahkeme olacaktır. Örneğin kişi suçu Ankara’da işlediyse Ankara asliye ceza mahkemeleri yetkili mahkeme olacaktır. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki ruhsatsız silah, başka bir suçun icrasında kullanılacak olursa, örneğin ruhsatsız silah ile kasten öldürme suçu gerçekleştirilirse, fikri içtima hükümleri uygulama alanı bulacak ve fail üzerinde yalnızca kasten adam öldürme suçundan dolayı hüküm kurulacaktır. Bu açıdan görevli mahkeme Ağır ceza mahkemesi olacaktır.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Adli para cezası işleyişi bakımından, suça karşılık bir paranın ödenmesi şeklindeki yaptırım türüdür. Bazı durumlarda hapis cezası ile beraber hükmedileceği gibi tek başına da hükmedilebilmektedir. 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu sebebiyle verilecek cezalar adli para cezasına çevrilemez. Bunun sebebi ise; hapis cezaları seçimlik olarak düzenlenmiştir. Diğer bir anlatımla para cezası ile beraber verileceği gibi yalnızca hapis cezası olarakta hükmedilebilir. Hakim hapis cezasına hükmettikten sonra bu cezayı para cezasına çeviremez. Böyle bir yetki kanun tarafından kendisine tanınmamıştır.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) sanık aleyhine verilen cezanın belirli bir denetim süresi içerisinde bir netice doğurmaması anlamına gelmektedir. İleriye dönük olarak denetim süresi içerisinde sanık, herhangi bir suç teşkil eden eylemde bulunmaz ise hakkında HAGB’na hükmolunan suçtan ötürü cezai yaptırımla karşılaşmayacaktır. Ancak herhangi bir suça karışacak olursak hem ilk suçtan hem de karıştığı sonraki suçtan ceza alacaktır. 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu sebebiyle verilecek cezalar açısından hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmektedir.

Ceza yargılaması içerisindeki bir seçenek yaptırım olan ceza ertelemesi, mahkemece verilen cezanın infazının, cezaevinde gerçekleşmemesi anlamına gelmektedir. Belirli şartların oluşması ile 6136 sayılı kanuna muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu sebebiyle verilecek cezalar hakkında ceza ertelemesine hükmolunacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Ruhsatsız Silah suçu konusunun anlaması adına aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.

Ruhsatsız Silah Cezası Kaç TL?

Ruhsatsız silah bulundurmanın cezası, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ya da 25 günde 100 güne kadar adli para cezasıdır. Suça konu silahın niteliğine göre verilecek ceza artabilmektedir.

Taşıma Ruhsatlı Silah Hangi Hallerde Taşınmaz?

Taşıma ruhsatı olan silah bazı yerlerde taşınamaz. Ruhsatlı silahın taşınamadığı yerler; adliyeler, hastanelerin psikiyatri servisleri, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, cezaevleri ve öğrencilerin toplu olarak yaşadığı yurtlar olmaktadır.

Ruhsatsız Silah Almak İstiyorum Nasıl Alabilirim?

Ruhsatsız silahın ticareti, bulundurulması ve taşınması Türk hukuk sistemince yasaklanmış olup, bu fiillerden herhangi birisini gerçekleştiren kişi hakkında cezai işlem başlatılacaktır. Aynı zamanda müsadere mekanizması işleyecek ve ruhsatsız silaha kolluk gücü tarafından el konulacaktır. Ruhsatsız silaha el koyma işleminin gerçekleşmesi için yalnızca silahın kolluk tarafından yakalanması yeterli olup silahın bir suça karışması aranmaz. Bu açıklamalar ışığından ruhsatsız silah almak isteyen kişilerin bir defa daha düşünmesi ve bunun suç olduğu bilincine varması gerekmektedir. Çünkü Tür Ceza Hukuku bağlamında kanunu bilmemek mazeret sayılmayacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Henüz Yorum Yok

Yorum Yazın