Tehdit Suçu

tehdit suçu cezası

Tehdit suçu, konusu itibari ile geleceğe yönelik bir kötülüğün gerçekleşme olasılığının kişiye inandırılmasıdır. Tehdit suçunun tamamlanması, geleceğe yönelik gerçekleşecek zararın mağdura bildirilmesi ile gerçekleşecektir. Tehdit suçunu tamamlayan bildirim, muhakkak sözlü olmak zorunda değildir. Aynı zamanda belirli hareketler ile de tehdit suçu gerçekleşebilecektir. Bu suç bakımından mağdurun korunan hukuki yararlar; bireylerin sulh halinde bulunması, karar verme ve kararları doğrultusunda icra etme özgürlüğüdür. Tehdit ile ilgili olarak suçun tanımı bu şekildedir.  Ancak failin söylem ve davranışları bazı durumlarda tehdidin de boyutunu aşabilmektedir. Bu hallerde ise artık suç, şantaj suçunu oluşturmaktadır.

Tehdit Suçu Kimler Aleyhine İşlenebilir?

Tehdit suçunda mağdur, yalnızca gerçek kişiler olacaktır. Tüzel kişiler bu suçun mağduru olamazlar. Örneğin bir şirket ya da bir dernek tehdit edilemez. Bunun gerekçesi ise tehditte korunan değerlerin, gerçek kişilere özgü olmasındır. Ancak bazı hallerde tehdit tüzel kişinin; sahibine, ortaklarına ya da çalışanlarına karşı yönetilmektedir. Bu durumlarda suç gerçekleşmiş olacaktır.

Tehdit Suçunun Hukuki Niteliği

Tehdit suçu niteliksel olarak bir zarar suçu değil tehlike suçudur. Çünkü suçun tamamlanması ile mevcut somut bir zarar hali söz konusu değildir. Aksine gelecekte gerçekleşecek bir tehlikenin bildirilmesinden ibarettir. Burada failin suçu işlemedeki saiki, mağdurun korkutulmasıdır. Fail tarafından sarf edilen tehdit içerikli bildirimlerin gerçekleşmesine gerek bulunmamaktadır. Örnek verecek olursak failin mağdura yönelik olarak sarf ettiği, “seni öldüreceğim.” sözleri tehdit oluşturmaktadır. Failin kişiye karşı kasten öldürme suçunu gerçekleştirmesi ya da bu amaç ile suçun icrai faaliyetlerine başlaması beklenmez.

Tehdit Suçu Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma

Tehdit suçunun temel şekli şikayete bağlı bir suç olarak düzenlenmiştir. Suçun temel şekli ile anlatılmak istenen, yalnızca malvarlığına karşı ya da sair kötülük teşkil eden halidir. Suçun temel hali olan malvarlığına yönelik gerçekleştirilen suç için düzenlenmiş şikayet süresi 6 aydır. Mağdur tarafından suçun öğrenilmesinden itibaren başlayacak 6 aylık süre içerisinde suç şikayet edilmelidir. Aksi halde mağdurun dava açma hakkı düşecektir.

Tehdit suçunun, yaşama hakkına karşı gerçekleştirilen temel hali ve bütün nitelikli halleri bakımından re’sen soruşturulmaktadır. Yani herhangi bir şikayet süresi bulunmadan, suçun ihbar edilmesi ya da herhangi bir şekilde ilgili mercilerce öğrenilmesi ile soruşturma başlayacaktır. Bu bakımdan dava zamanaşımı süresi gündeme gelmektedir. Tehdit için dava zamanaşımı süresi ise 8 yıldır. 8 yılın sonunda bu suç bakımından bir yargılama yapılamayacaktır.

Tehdit suçunun temel hali, uzlaştırma kapsamına alınmıştır. Uzlaştırma kapsamındaki tehdit halleri ise TCK madde 106/1’de düzenlenmiştir. Suçun bu hallerinin gerçekleşmesi halinde, uzlaştırma prosedürünün uygulanması sonrasında yargılama aşamasına geçilecektir.

Tehdit Suçunun Unsurları

Tehdit suçunun unsurları açısından bakılması gereken ilk husus, gelecekte mağdurun bir zarara uğratılacağının bildirilmesidir. Daha önce açıklandığı üzere tehdit, geleceğe yönelik bir kötülüğün gerçekleşme olasılığının kişiye inandırılmasıdır. Bu inandırılma ile beraber mağdur, sağlıklı ve özgür karar verme yetisini yitirecek, mağdurun iç dünyasında bir huzursuzluk hali hakim olacaktır. Geleceğe yönelik zararın bildirilmesinden sonra, mağdurda herhangi bir huzursuzluk hali vuku bulmuyorsa tehdidin varlığından söz edilemeyecektir. Aynı zamanda tehdidin içeriği; korkutucu, gerçekçi, ciddi ve huzursuz edici olmalıdır. Aksi halde yine tehditten söz edilemez.

Suçun manevi unsurlarından olan salt kast (genel kast) yeterli olmaktadır.  Diğer bir anlatımla suçun faili olan kişinin, haksız fiili bilerek ve isteyerek icra etmesi yeterli olacaktır. Ancak tehdidin oluşumu, somut olaylara göre farklılık arz etmektedir. Bunun en doğru tayini olayın şartları çerçevesinde değerlendirilecektir. Tehdit suçunda; kişilerin bulundukları ortam, söylenen sözlerin kişilerdeki etkisi, sözlere karşı gösterilen tepkiler, fail ile mağdurun kimlikleri, toplumsal konumları ve bilimum özellikleri, suçun unsurları bakımından çok önemli birer role sahip olmaktadır.

İletme Kastıyla Gıyapta Tehdit Suçu

İletme kastıyla gıyapta tehdit suçu iki türlü işlenebilmektedir:

  • Birinci durumda, tehdit içerikli sarf edilen sözler bir kişi aracılığı ile mağdurun yüzüne karşı doğrudan söylenerek işlenir.
  • İkinci durumda, mağdura iletilmesi kastı ile aracıya karşı söylenen tehdit içerikli sözlerin söylenmesi işe oluşur. Örnekle açıklamak gerekirse, mağdurun çocuğuna yönelik olarak “Senin babanın ayaklarını kıracağım. Bir daha yürüyemeyecek.” sözleri, çocuğun bu sözleri babasına iletmesine yönelik olarak sarf edildiğinden iletme kastı ile tehdit suçunun işlendiği kabul edilmelidir. Çünkü burada failin amacı tehdit içerikli sözlerin mağdura ulaşmasıdır.

Somut olayda, sanığın katılanın her zaman oturduğu mahalle kahvehanenesine giderek ele geçmeyen bıçak ile “nerede o …” diyerek elindeki bıçağı masaya vurmak suretiyle katılanı iletme kastıyla gıyapta tehdit ettiğinin anlaşılması karşısında, sanığın eyleminin TCK’nın 106/1. maddesinin 1. cümlesinde düzenlenen tehdit suçunu oluşturacağı gözetilmeksizin, silahla tehdit suçundan mahkumiyetine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir. (Y4CD-K.2021/13962)

Basit Tehdit Suçu ve Cezası

Tehdit suçunun temel halinde, mağdura karşı gerçekleştirilen tehdit sonrası oluşması muhtemel zarar, ağır bir zarar değildir. Tehdidin temel hali iki şekildedir. Mala karşı tehdit ve hayata karşı tehdit.

  • Tehdit suçunun temel hali açısından fail, mağdurun hayatına karşı yönelik bir söz sarf ederse, altı aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Örnek vermek gerekirse fail, ” Seni geberteceğim.” sözlerini sarf ederse hayata karşı tehdit suçunu oluşturur. Buna halk arasında ölümle tehditte denmektedir.
  • Tehdidin, kişinin malvarlığına yönelik olarak gerçekleştirilmesinde (Mala zarar verme suçuna yönelik olarak) ise fail hakkında, altı aya kadar hapis cezası ya da adli para cezasına hükmedilecektir. Burada malvarlığından kasıt; ekonomik değer arz eden herhangi bir menkul, gayrimenkul, ticari işletme vb. Olmaktadır. Bu suçun gerçekleşmesi bakımından ise örneğin fail, “Senin o arabanın tekerlerini delik deşik edeceğim.” sözlerini sarf ederse suçu işlemiş olacaktır. Malvarlığı değerlerine karşı işlenen tehdit, şikayete bağlı bir suçtur. Yukarıda da açıklandığı üzere şikayet süresi içerisinde yapılmazsa, mağdurun dava açma hakkı ortadan kalkacaktır.
  • Bir diğer önemli husus ise tehdit; kapsamı ne olursa olsun sağlık personellerine görevlerini ifa etmelerinden dolayı işlenecek olursa, fail hakkında verilecek temel ceza yarı oranında arttırılacaktır. Ve arttırılan bu ceza hiçbir surette ertelenemeyecektir. Bu husus özel olarak 7243 sayılı Kanun madde 28’de düzenleme altına alınmıştır.

Taraflar arasında önceye dayalı arazi uyuşmazlığının olduğu olayda sanıkların birlikte alkol aldıktan sonra katılanın evine doğru 14 el ateş ettikleri kabul edilerek silahla tehdit eyleminden hüküm kurulmuş ise de sanıkların eylemi birlikte gerçekleştirme iradelerinin bulunduğu dikkate alınarak tck’nın 106/2-a maddesinin yanında ayrıca tck’nın 106/2-c maddesinin de gerçekleştiği gözetilerek alt sınırdan uzaklaşılmak suretiyle hüküm kurulması gerektiğine karar verilmiştir. (Y4CD-K.2021/14488)

Nitelikli Tehdit Suçu ve Cezası

Tehdit suçunun nitelikli halleri belirlenirken, mağdurun savunmasız kalması ya da kendisine yöneltilen fiil nedeniyle korkması esas alınmıştır. Bu sebeple suçun nitelikli hallerinin işlenmesi, ceza artırım nedeni olarak kabul edilmiştir. Tehdit suçunun nitelikli hali, kanunda geniş bir şekilde düzenleme altına alınmış olup, fail hakkında ise iki yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini düzenlemiştir. Yukarıda belirttiğimiz üzere 7243 sayılı Kanun madde 28 çerçevesinde kapsamı ne olursa olsun sağlık personellerine görevlerini ifa etmelerinden dolayı işlenecek olursa, fail hakkında verilecek temel ceza yarı oranında arttırılacaktır. Ve arttırılan bu ceza hiçbir surette ertelenemeyecektir. Bu husus ise sağlık personellerine yapılan psikolojik ve fiziksel şiddetin önüne geçmek adına özel olarak düzenlenmiştir.

TCK madde 106/2 çerçevesinde düzenlenen ve daha ağır cezayı gerektiren nitelikli tehdit suçu halleri şu şekildedir;

Silahla Tehdit Suçu

Silahla tehdit suçu, kanunda nitelikli hal olarak düzenlenmiştir. Buna göre fail, mağduru silah kullanmak sureti ile tehdit ederse suç tamamlanmış sayılacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, mağdurun silahı bizzat görmesidir. Hissetmesi de yargı kararları tarafından görmüş sayılmaktadır. Örneğin silahı sırtına dayayarak tehdit eden kişi, nitelikli hali işlemiş sayılır. Mağdurun ek olarak silahı görmesi aranmaz. Gıyapta tehdit hususunda ise silahla tehdit suçu her zaman oluşmamaktadır. Şöyle ki fail, mağdurun evine, arabasına ya da iş yerine yönelik biz iz bırakmalıdır. Yalnızca silahın gösterilmesi yeterli olmayacaktır. Örneğin bir kişiye silah doğrultulup yağma suçunun işlenmesi halinde fail, aynı zamanda silahla tehdit suçunu da işlemiş olacaktır.

Dava; Sanığın mağdur ile araç park yeri nedeniyle tartışmalarının ardından sanığın mağdurun işyerine geldiği ve burada yüksek sesle konuşması nedeniyle mağdur tarafından dışarı çıkarıldığı sırada “seninle görüşürüz” diyerek mağdurun işyerinden aldığı bıçakla mağdurun yanına gittiğinde araya giren kişiler tarafından bıçağın elinden alındığı sanığın bu kez aracına giderek av tüfeğini alıp tekrar olay yerine gelerek yere doğru bir kez ateş ettiği – eylemin tek bir fiil olduğu anlaşılmakla tehdit suçundan bir kez cezalandırılması gerektiği… (Y4CD-K.2021/18680).

Kendini Tanınmayacak Hale Koyarak Tehdit Suçu

Tehdit suçunda fail, mağdurun kendisini teşhis edemeyeceği ya da tanıyamayacağı şekilde suçu icra edecek olursa nitelikli hali gerçekleştirmiş sayılacaktır. Burada ek olarak bir ürkütme ya da korkutmanın varlığı aranmaz. Yalnızca mağdurun, faili teşhis edememesi yeterli olacaktır. Örneğin failin, yüzünü gizleyecek şekilde kar maskesi takıp mağduru tehdit etmesi suçu gerçekleştirecektir.

Birden Fazla Kişiyle Birlikte Tehdit Suçu

Tehdidin, birden fazla kişi tarafından (2 kişi ve daha fazla kişi tarafından) işlenmesi, mağdur açısından ek bir korkuya neden olmaktadır. Bu sebeple TCK’nın ilgili hükmü, tehdidin birden fazla kişi tarafından mağdura karşı işlenmesi halini nitelikli hal olarak düzenlemiştir.

.. isimli iş yeri önünü gösterir kamera görüntülerinin incelenmesinde; sanıklar … ve …’ın önlerinden geçen bir aracı önce koşarak daha sonra ise araçla kovaladıklarının görüldüğü, tanık …’ın aşamalarda, katılan …’ün kendisine ait iş yerine sığındığı ve iş yerinin dışında 5-6 kişinin katılanı tehdit ettiğini beyan etmesi ve mahkemenin de oluşu bu şekilde kabul etmesi karşısında; sanığın eyleminin TCK’nın 106/2-c madde ve fıkrasında gösterilen, birden fazla kişiyle birlikte tehdit suçunu oluşturup oluşturmadığı tartışılmadan aynı Kanunun 106/1-1. cümlesi uyarınca mahkumiyet hükmü kurulması bozmayı gerektirmiştir. (Y4CD-K.2021/19838)

İmzasız Mektup Yoluyla Tehdit Suçu

Tehdit suçunun nitelikli hallerinden birisi olan imzasız mektup ile tehdit suçu, failin kendisini ve mektubun nereden geldiğini gizleyerek fiili gerçekleştirmesidir. İmzasız mektubun nitelikli hal sayılmasının sebebi, tehlikenin nereden geleceğinin bilinmemesinden kaynaklanan savunmasızlık halidir. Bu durumda mağdur, tehlikenin nereden ve kimden geleceğini bilmediği için kendi öz savunmasını yapamamaktadır. Eğer imzasız mektup alan mağdur, mektubu kimin yazdığını ilk bakışta anlıyorsa burada suçun nitelikli halinin gerçekleştiğinden bahsedilemez. Örneğin imzasız mektuptaki yazıyı mağdur tanır ve failin kim olduğunu anlarsa suçun nitelikli hali gerçekleşmemiş sayılır ve faile temel hali üzerinden ceza verilir.

Örgüt İsmi Kullanarak Tehdit Suçu

Tehdit eden kişi, bu tehdit içerisinde yasa dışı bir örgütün adını kullanırsa ve bu durum mağdurda ek bir korkuya sebebiyet verirse, suçun nitelikli halinin gerçekleştiği kabul edilmelidir. Adı kullanılan örgüt, halihazırda var olacağı gibi failin uydurduğu olmayan bir örgütte olabilir. Bunun herhangi bir önemi yoktur. Örneğin failin, “seni x mafyasına öldürteceğim.” sözleri suçun nitelikli halini oluşturmaya yeterlidir. Ancak örgüt adı kullanarak kişiyi zorla suça sürüklemek, tehdit suçunun boyutunu aşmaktadır. Örneğin failin ” hırsızlık suçunu işlemezsen seni X mafyası öldürür.” sözleri tehdit suçunun boyutunu aşacak, yeni bir suç meydana getirecek düzeydedir.

Özel İşaretlerle Tehdit Suçu

Özel işaret kullanılarak kişinin tehdit edilmesi, her zaman net bir şekilde nitelikli hali oluşturmamaktadır. Somut olayın özelliğine göre bu durum değişebilir. Örneğin belirli bir etnik gruba dahil kişilerin kapılarına işaret konulması, tehdit suçunun nitelikli halini oluşturmaya yeterlidir.

Tehdit Suçu ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB), ceza muhakemesi kapsamında düzenlenmiş olup, sanık hakkında verilen kararın hukuki açıdan hiçbir sonuç doğurmamasını ifade etmektedir. Sanık 5 yıl içerisinde herhangi bir suç işlemez ise hakkında açılan davanın düşmesi ile yargılama sonuçlanmaktadır. Ancak 5 yıl içerisinde bir suça karışırsa, hem ilk suç için hem de son işlediği suç için ayrı ayrı hakkında hüküm kurulacaktır.

Tehdit suçu bakımından HAGB uygulama alanı bulmaktadır. Tehdit, zarar suçu olmadığı için mağdur nezdinde somut bir zarar olmayacaktır. Bu sebeple de HAGB’nın şartlarından birisi olan mağdurun uğradığı zararın tanzim edilmesi hususu gündeme gelmeyecektir.

Tehdit Suçu Cezasının Ertelenmesi veya Adli Para Cezasına Çevrilmesi

Türk hukuk sisteminde adli para cezası, sanık hakkında kurulan hapis cezasına karşılık olarak tek başına verileceği gibi hapis cezası ile beraber de verilebilmektedir. Tehdit suçu açısından, kişiye verilen hapis cezası belirli şartların varlığı halinde adli para cezasına çevrilebilmektedir. Aynı zamandan bu suç bakımından erteleme de mümkündür. Erteleme, mahkeme tarafından kurulan hapis cezasının infazından belirli şartların gerçekleşmesi halinde vazgeçilmesini ifade etmektedir. Son olarak belirtmek gerekir ki gerek yargılamanın daha sağlıklı geçmesi, gerekse hak kaybına uğramamak adına alanında uzman bir ceza avukatından destek almanız sizin yararınıza olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Tehdit suçu konusunun anlaması adına aşağıda ziyaretçilerimizden gelen soruları derledik ve cevaplandırdık.

Sözlü Tehdidin Cezası Nedir?

Bir kişiyi sözlü olarak tehdit eden kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Sözlü tehdit, suçun temel halini oluşturmaktadır.

Mesajla küfür ve tehditin cezası nedir?

Mesajla küfür ve tehdit suçlarını işleyen fail, eğer ki tehdit ettiği kişi tarafından tanınmıyorsa, suçun nitelikli halini oluşturmuş olur ve 2 yıl ile 5 yıl arasında hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak fail, mağdur tarafından tanınıyorsa suçun temel hali üzerinden yani 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.

İlginizi çekebilecek diğer makalelerimiz.

Bunları da Beğenebilirsiniz

Henüz Yorum Yok

Yorum Yazın